We zijn eerder al verwend met de Werkspoor Korenopera en (drie versies van) het Utrechts Requiem en nu komt er in juni weer een mooi Utrechts project. 

Uit het persbericht:

Onder de titel Trijn vinden half juni vier uitvoeringen plaats in de Grote Zaal van TivoliVredenburg. Trijn gaat over de historische figuur Trijn van Leemput die in 1577 met een groep vrouwen in verzet komt en het toenmalige kasteel op het Vredenburg bestormt. De opera is gecomponeerd door Bob Zimmerman, heeft een professionele cast en bij de uitvoering zijn ruim 200 musici uit heel Utrecht betrokken. De kaartverkoop is inmiddels van start gegaan. 

Het verhaal
Het is 1577. De Spaanse bezetting van Utrecht is voorbij. Het stadsbestuur van Utrecht weigert het kasteel op het Vredenburg, tot voor kort in gebruik als dwangburcht, af te breken. De Utrechtse vrouw Trijn van Leemput komt in verzet. Zij verzamelt een grote groep vrouwen en bestormt het kasteel, wat leidde tot de sloop. De opera Trijn vertelt de geschiedenis van het verdwenen kasteel, maar ook van een Utrechtse inwoonster die het verschil maakte en zag dat de stad van iedereen was. De opera verbindt geschiedenis aan het heden. “Een perfect voorbeeld van een dramatische context waarvoor ik met veel liefde nieuwe muziek heb geschreven”, aldus componist Bob Zimmerman. 

De opera
Aan de uitvoering van de opera Trijn zijn ruim 200 musici, zangers, acteurs en dansers uit heel Utrecht betrokken. Naast het Klein OperaKoor spelen en zingen professionele solisten, de musici van het Utrechtsch Studenten Concert en nog vele anderen mee. De titelrol van Trijn wordt vervuld door mezzosopraan Karin Strobos. Het artistieke team bestaat uit componist Bob Zimmerman, librettist Ruben van Gogh, regisseur Jeroen Lopes Cardozo en dirigent Roel Vogel. “In het verhaal zorgde ik voor de juiste  afwisseling tussen grootse ensceneringen en intieme intermezzi”, zegt schrijver Ruben van Gogh. 

Aan het Vredenburg 
Trijn wordt uitgevoerd op 12, 18 & 19 juni 2022 in de Grote Zaal van TivoliVredenburg. Daarmee is Trijn terug op de plek waar ze in 1577 het toenmalige Vredenborch-kasteel bestormde. De Grote Zaal staat bekend om zijn perfecte akoestiek en zal nu podium zijn voor een volledig geënsceneerde opera: dus met kostuums, decor en licht. Trijn wordt uitgevoerd in het jaar waarin Utrecht op grootse wijze 900 jaar stadsrechten viert en past perfect in het thema ‘Stad zonder muren’. Dit komt in uiting in het verhaal, maar ook in de betrokkenheid van 200 musici uit heel Utrecht. 

Kaarten zijn te koop via de site van TivoliVredenburg. Er staan in totaal vier uitvoeringen gepland en kaarten kosten tussen 12,50 en 47,50 euro. De opera wordt mede ondersteund door de gemeente Utrecht en kreeg aanvullende financiering van Utrecht900, en meerdere grote en kleine fondsen. 


Meer info: 
www.stadsoperatrijn.nl