Door Jim Terlingen - Afgelopen vrijdag is een bijzondere Utrechter overleden: Moshé Lewkowitz (70). Moshé was musicus en mede-oprichter en gazzan (voorzanger) van de liberaal joodse gemeente in Utrecht, die gehuisvest is in het voormalige Joodse Weeshuis aan de Nieuwegracht.

Moshé gaf tot voor kort nog aan huis viool-, altviool- en ensemble-les. Hij was daarvoor bijna 20 jaar als muziekconsulent werkzaam voor steunpunten Kunstzinnige Vorming in de provincie Utrecht. In 1985 begon Moshé als stadsbeiaardier van Nieuwegein. 

Moshé Lewkowitz is op 17 april 1952 geboren in Emmakliniek, die op de Koningslaan tussen 1913 en 1977 als dependance van het Diakonessenziekenhuis functioneerde. Als kind kreeg hij een joods traditionele opvoeding en hij ging toen daarom wekelijks naar de (orthodoxe) synagoge op de Springweg.

Vele familieleden van Moshé werden in de oorlog gedeporteerd en vermoord. Zijn moeder Marie de Leeuw (1915-2009) trouwde in 1950 met de net voor de oorlog naar Palestina geemigreerde Duitser Moshé Lewkowitz (1912-1952).

De aankondiging van de geboorte van Moshé in het Nieuw Israelitisch Weekblad, 25-04-1952

"De 'roots' van mijn familie aan vaderskant ligt in Wilun (Polen), Regensburg en Israël. Dat verklaart ook mijn achternaam Lewkowitz, hetgeen letterlijk 'zoon van een leeuw' betekent", vertelde hij in 2015 tijdens de Open Joodse Huizenroute. Hij deed ook in 2016 mee in Utrecht aan deze jaarlijkse herdenkingen.

Lewkowitz was ook een van de zes hoofdpersonen uit het requiem 'Waarheen leidt de weg?' dat in 2017 in TivoliVredenburg werd uitgevoerd (een registratie hiervan is hier terug te kijken - 2Doc).

In december 2018 zond de EO een aflevering uit van de serie Naches over Moshé en zijn vrouw Marjan (UitzendingGemist).

Moshé wordt maandag begraven op de joodse begraafplaats in Hoofddorp.