Persbericht

Partij voor de Dieren Utrecht kreeg tussen 1 november 2023 en 7 januari 2024 meer dan 900 meldingen van vuurwerkoverlast op haar vuurwerkmeldpunt. Dit is een stuk meer dan vorig jaar, toen de Partij voor de Dieren 350 meldingen kreeg. Het merendeel van de meldingen gaat over doodsbange huisdieren, in paniek opvliegende wilde vogels en angstige mensen.  

De meldingen van vuurwerkoverlast kwamen vanuit de hele gemeente Utrecht, met uitschieters in onder meer Pijlsweerd, Ondiep, Oog in Al en Vleuten-de Meern. Wat opvalt, is dat mensen begin november al veel harde knallen, vuurpijlen en ander vuurwerk meldden, en dat zij veelal de nadruk legden op het feit dat dieren hier doodsbang van werden en vluchtten. Ook werd er veelvuldig vuurwerk afgestoken in parken, ook tijdens Oud & Nieuw, terwijl daar vuurwerkvrije zones ingesteld zijn door de gemeente. 

Vuurwerk expres naar dieren en mensen gooien

Een aantal mensen meldde bij de Partij voor de Dieren dat jongeren expres vuurwerk gooiden naar honden en andere dieren, en ook naar mensen die de vuurwerkafstekers aanspraken op hun gedrag. Mensen hebben het ook over vuurwerkbommen die zeer harde knallen gaven en die ook vaak expres onder bruggen werden afgestoken vanwege het galmende geluid. 

Een groot deel van het jaar vuurwerkoverlast

Veel mensen geven aan dat in hun buurt (en dat zijn diverse buurten) vrijwel het hele jaar door, of gedurende een groot deel van het jaar vuurwerk wordt afgestoken, met als gevolg dat hun huisdieren vaak niet naar buiten durven. Een aantal quotes: 

“Jongens met rotjes op een plek waar veel mensen hun honden uitlaten. En aan de rand van park de Koppel en dat is een vuurwerkvrije zone.” (30 december)

“Zeer harde knallen vuurwerk rondom het Julianapark wat notabene een VUURWERKVRIJE ZONE volgens de gemeente is. Het is een groot park met veel dierenverblijven. Ook huisdieren worden flink overstuur hiervan.” (30 december)

“Er lopen groepjes jongeren rond die vuurwerk afsteken. Het is vlakbij wilde dieren en die van het dierenparkje. Ik voel me niet veilig daar te wandelen.” (31 december)

“Er wordt vuurwerk afgestoken alsof het al toegestaan is. De katten zeer verschrikt. Dit is overigens al even bezig, overdag wisten de vogels buiten zich van al die knallen ook al geen raad” (31 december in de ochtend)

“Is echt verschrikkelijk hier in de omgeving, hond super bang durft al weken amper naar buiten.” (1 januari 2024)