In deze rubriek ziet u steeds een Utrechtse kiek (en soms meerdere).

Waar: St.-Ludgerushof (vlakbij buurthuis Zuilen)

Wat: Twee weken geleden zette artistiek muurschilder Jos Peeters zijn handtekening op de muur en dan weten de kenners: het is klaar.

Op deze plek, op de hoek met de St.-Willibrordusstraat, werkten tussen 1924 en 1975 de Zusters van de Goddelijke Voorzienigheid. Dat is een katholieke vrouwelijke kloosterorde die in 1842 in Münster werd gesticht. Ze bestaan nog steeds, maar het Utrechtse klooster werd eind jaren zeventig gelijk met de St.-Ludgeruskerk afgebroken.

Het klooster van de Zusters van de Goddelijke Voorzienigheid. Foto: HUA

De Ludgeruskerk staat in een schetsvorm links op de muurschildering en rechts het Pastoor Schiltehuis. Ertussen zien we in de herkenbare Peeters-stijl een speciale editie van het Zuilens Nieuwsblad, ooit een bestaand huis-aan-huisblad.

In deze muurkrant prachtige schilderingen en artikeltjes uit tijden in Zuilen die ooit waren. Erg leuk. Ga zien! (Tip: neem een kijker mee).

Detail, een scene uit mei 1945. Foto: JT

De schildering van voren. Foto: JT

Detail, een artikeltje uit februari 1927. Foto: JT

Linksonder op de schildering staat trouwens een buurtbewoner. Jos Peeters legde hem eerst fotografisch vast en daarna op de muur:

Buurtkat. Foto: JP

En nog een leuk detail. Een tikfoutje in de krant van 4 maart 1930 is letterlijk overgenomen op de muur. Een geintje van de kunstenaar.

Door: Jim Terlingen
   

Meer weten over Zuilen kan hier (museumvanzuilen.nl)
En dit is de website van Jos Peeters