In deze rubriek ziet u steeds een recent gemaakte Utrechtse foto (en soms meerdere).

Wanneer: dinsdag 8 maart 2022, 20:44 uur

Wat? Vanavond was de presentatie in boekhandel Broese van het boekje (95 blz) van 'Truus van Lier, van schoolmeisje tot verzetsvrouw' van Kees van Domselaar en Michiel van Diggelen. De mannen zijn/waren beiden verbonden aan het Christelijk Lyceum in Zeist, de school waar Truus tot juni 1940 ook op zat (Van Domselaar is inmiddels met pensioen).

In 2019 schreven ze vanuit dat perspectief een sympathiek boekje dat geinteresseerden gratis kregen toegestuurd. Nu, na aanvullend onderzoek, is er bij uitgeverij IJzer deze publicatie over de verzetsvrouw die in 1943 de Utrechtse NSB-politiechef Kerlen doodschoot en kort daarna werd gefussilleerd.

Voor 17,50 euro is het een prettig 'instapboekje' voor wie geinteresseerd is in Truus van Lier. Met betrokkenheid geschreven en verzorgd vormgegeven.

Voor diegenen die antwoorden willen op de vragen die dit boekje oproepen - ja, die komen bij mij veel omhoog - zullen uitkijken naar 'Truus van Lier, het leven van een verzetsvrouw' van Jessica van Geel, dat op 5 april uitkomt bij uitgeverij Rap. Gezien de omvang (320 pagina's), de reputatie van Van Geel én wat ik uit betrouwbare bron weet, belooft dat wel wat te worden.

Op 11 april is er trouwens een uitzending van 'Andere Tijden' over Truus en er wordt in april ook nog een docu gepresenteerd (25 min), gemaakt door Edith Wegman.

Het was trouwens vanavond een prima avond, omlijst met een prachtig lied over Truus van Herman van Tongerloo en Maarten van Rossum die zijn reputatie in een uitwaaierend praatje waarmaakte.

Wel een beetje veel mannen op internationale vrouwendag. De omlijsting deed in ieder geval de slip-of-the-tongue vergeten van Van Domselaar: "De vader van Truus was een joodse man en haar moeder was gewoon Nederlands." Nouja, bijna vergeten. Toch gek zoiets.

Door: Jim Terlingen

    

PS. Meer over het boekje op de site van uitgeverij IJzer.

PS2. Meer lezen? Informatiebord en struikelsteen op 100e geboortedag Truus van Lier (april 2021)