Deze kiek is gemaakt op: vrijdag 31 maart 2023, 15:27 uur 

Want? Als laatste herinnering aan de vier gesloopte stadspoorten van Utrecht is een reliëf onthuld bij de plek waar ooit de Catharijnepoort stond. Dat was op Vredenburgkade-hoek Vredenburg vlak bij het Muziekcentrum TivoliVredenburg. Dit reliëf is gemaakt door beeldhouwer Toon Rijkers.  

Toen keizer Hendrik V in 1122 stadsrechten verleende aan Utrecht kon de stad wallen en stadsmuren gaan bouwen. Achter die muren voelden de burgers zich veilig. Er waren vier bewaakte toegangspoorten tot de stad: de Tolsteegpoort (zuidkant van de stad), de Weerdpoort (noordkant), de Wittevrouwenpoort (oostkant) en de Catharijnepoort aan de westkant van Utrecht.

Zowel de Tolsteegpoort als de Catharijnepoort fungeerden ook als stadsgevangenis. De Tolsteeg-, Weerd- en Catharijnepoort zijn rond 1845 gesloopt. De Wittevrouwenpoort is pas rond 1858 afgebroken. 

De Catharijnepoort kon nu ook door een reliëf worden gemarkeerd omdat de bouwactiviteiten voorbij zijn. Het water stroomt alweer bijna drie jaar door de singels.  

Door: Dik Binnendijk
  

De onthulling van het reliëf door beeldhouwer Toon Rijkers en wethouder Eva Oosters. Foto: DB