In deze rubriek ziet u steeds een Utrechtse kiek (en soms meerdere).

Wanneer: donderdag 13 oktober 2022, 16.39 uur

Waar: de Michaelskapel van de Domtoren

Wat: Ik zag enkele maanden geleden een artikeltje op de Duic dat er design-lampen gemaakt zouden worden door een Limburgse ontwerper met daarin verwerkt restmateriaal van de Domtoren. Het zou gaan om twee types: een Lumina (de duurste, met een ingenieuze LED-lichtbron) en de Scipio (met een 'gewone' lamp).

Een beter belichte foto: de Domlampen bij de VVV op het Domplein. Foto: SemperNovum

Bij beide bestaat de voet uit een gedeelte van een ‘montant’ van de Domtoren. Dat is een stenen stijl van een kerkvenster. Een aantal montanten is tijdens de restauratie van 2021 vrijgekomen. Ieder stuk montant heeft een uniek nummer van de locatie waar deze in de toren heeft gezeten. En dat nummer krijg je erbij op een certificaat.

Meer over de montant van mijn lamp, NO 3-30-2514. Beelden uit de presentatie van vandaag.

Kijk, en dan heb je me. Meteen mijn impuls gevolgd (gelukkig staat mijn bankrekening dat toe) en op de site van SemperNovum een van de exemplaren besteld, een Scipio. Wist ik veel dat ik daarmee bij de eerste kopers hoorde...

En dus was ik donderdag als koper uitgenodigd in de Michaelskapel van de Domtoren. De eerste lamp, een Lumina, werd door directeur Cor Jansen van Utrecht Marketing in ontvangst genomen voor burgemeester Sharon Dijksma. Deze lamp gaat op haar bureau komen, verzekerde hij de aanwezigen.

Louis Verbeek (SemperNovum), Olav Rosenberg (Stichting Utrechts eigenDom) en Cor Jansen (Utrecht Marketing). Foto: JT

En daarna gingen de eerste kopers - een vriendelijk wat ouder stel en ik - met een glaasje in de hand met de ontwerper op de foto. Die foto zal binnenkort wel ergens opduiken. Hips.

Door: Jim Terlingen

PS. Hier vind je een overzicht van wat je aan restmateriaal van de Domtoren kunt kopen.

  

Reacties naar: terlingenschrijft@kpnmail.nl
En zie ook: www.jimterlingen.nl