Deze kiek: is gelijk met een persbericht rondgestuurd door de afdeling voorlichting van de gemeente Utrecht

Want? Het carillon van de Domtoren is gerestaureerd. Stadsbeiaardier Malgosia Fiebig heeft vrijdag 23 juni om 16:00 uur de primeur op het gerestaureerde carillon. Het is het eerste concert op de Domtoren sinds eind februari, toen het carillon in restauratie ging.

Vanaf dat moment zijn de concerten weer wekelijks op vrijdag om 16:00 uur en zaterdag om 11:00 uur. Bezoekers kunnen de concerten vanaf het Domplein volgen.

Het klavier is gerestaureerd en er zijn een aantal klepels vernieuwd. De 50 klokken van de beiaard zijn nog in goede staat en hoefden niet gerestaureerd te worden. “De klank is door de restauratie echt verbeterd”, zegt Fiebig. “Wat is het mooi dat de stad deze zomer weer volop van muziek uit de Domtoren kan genieten.” 

De terugkeer van het carillon komt op tijd voor de start van de zomeravondconcerten van de Utrechtse Klokkenspelvereniging. Beiaardiers uit binnen- en buitenland verzorgen elke maandagavond in juli en augustus concerten op de beiaard van de Domtoren.

Verder vindt tussen 24 t/m 31 augustus het Wereldbeiaardcongres plaats in Utrecht. Ongeveer 120 beiaardiers van over de hele wereld komen tijdens dit congres naar Utrecht en geven diverse concerten.

De restauratie van het carillon is onderdeel van de restauratie van de Domtoren, die in 2019 is gestart en naar verwachting volgend jaar zomer klaar is. Meer over de restauratie.