Door Jim Terlingen

Belevenissen rondom vier struikelstenen, die in 2023 werden geplaatst.

Zondag 19 maart
Voor Nieuwe Koekoekstraat 37 bis komen vier steentjes. Nieuws030 schrijft over de plaatsing van de steentjes voor de joodse Utrechters Mosis Emanuel van Blijdenstijn (1906-1943), Elisabeth Kuijt (1871-1942), Saartje Kuijt (1873-1942) en Cato Kuijt (1877–1942).

Na de legging op de Nieuwe Koekoekstraat, 19 maart 2023. Foto: Jim Terlingen

Maandag 17 april
Vier weken later. De initatiefneemster van deze stenen, Doete Regts, is in de middag met tulpen op weg naar de Nieuwe Koekoekstraat. Ze heeft zojuist direct contact gehad met de Iers-Engelse actrice Rosie Fellner (1978, wonend in New York), waarvan ze via een historisch-onderzoeker heeft vernomen dat zij een ver-ver-familielid is van de gezusters Kuijt. Namens de actrice gaat ze de bloemen bij de stenen zetten.

Maar, ter plekke aangekomen ziet Doete dit. Een bedrijf is bezig met het trekken van kabels in de straat. De steentjes liggen er nog wel, maar zijn wat opgeschoven.

De struikelsteentjes, 17 april 2023 in de middag. Foto: Doete Regts

Onverrichterzake en met een raar gevoel in de buik gaat ze met de bloemen weer naar huis.

Dan stuurt 's avonds een bewoonster van de Nieuwe Koekoekstraat haar een foto. De steentjes liggen er heel erg beroerd bij. En het lijkt wel of er een trilmachine overheen is gegaan.

De struikelsteentjes, 17 april 2023, begin van de avond. Foto: bewoonster uit de Nieuwe Koekoekstraat

Vreselijk ongelukkig met deze situatie appt en mailt Doete haar contacten bij de gemeente Utrecht, die de steentjes een maand eerder hebben gelegd.

Dinsdag 18 april
Manager Fred Nuwenhuis en stratenmaker Leo Goedee van de gemeente Utrecht laten 's ochtends vroeg via mail en app weten dat ze onmiddellijk in actie komen. En zo gezegd, zo gedaan. Ze benaderen het kabelbedrijf en gezamenlijk worden de steentjes opnieuw gelegd.

De stenen hebben krassen, maar de tekst is nog prima leesbaar, ziet Doete op de foto die de stratenmaker haar stuurt.

De struikelsteentjes, 18 april 2023, 's middags. Foto: Leo Goedee

Doete is erg onder de indruk van hoe snel en zorgvuldig de gemeente Utrecht dit heeft opgepakt. "Laten we zeggen dat de steentjes in één dag er iets meer doorleefd uitzien. Maar de 'nazorg' maakt alles goed", laat ze Fred Nuwenhuis weten. Deze antwoordt dat als de stenen ernstig beschadigd zouden zijn, hij meteen nieuwe had besteld.

Woensdag 19 april
Twee dagen later dan gepland staan de tulpen namens Rosie bij de zussen. 

"Voor elke zus heb ik een andere kleur gekozen", schrijft Doete me.
En ook dat is zo zorgvuldig.

Deze foto en die hierboven: Doete Regts