Door Jim Terlingen

Kunstinstallatie Zeehonden van de Nederlandse kunstenaar Herman Lamers komt naar Utrecht. De installatie staat van 20 juni tot en met 10 juli tentoongesteld op Fort Ruigenhoek, als onderdeel van het kunstprogramma van Festival Tweetakt.

Bijzonder aan de zeehonden is dat ze kunnen zwemmen. Ze worden aangestuurd door een computer die op onregelmatige momenten het aanblazen van lucht activeert. Een groot deel van de tijd bevinden de beelden zich onder water, maar af en toe steken ze hun koppen boven de oppervlakte uit. Zo wordt de oplettende bezoeker op onverwachte momenten getrakteerd op de nieuwsgierige blik van een zeehond.

Lamers

Herman Lamers is een Nederlandse kunstenaar die bekend staat om de vele sculpturen en installaties die hij maakte voor de openbare ruimte. Zie zijn website. Zijn beroemdste werk is De Glazen Engel, een sculptuur die hij maakte voor de Grote Markt in Zwolle en die toonaangevend is geworden voor de stad. Lamers verwierf in de provincie Utrecht bekendheid toen in 2021 een enorm rotsblok de Oranje Nassaulaan in Zeist versperde (AD). De politie laste een onderzoek in en het bleek om een project van Lamers te gaan.

Kunstprogramma

Deze week maakte Tweetakt het complete kunstprogramma bekend. Van 25 juni t/m 10 juli 2022 zijn er op het Utrechtse festival voor theater, muziek en kunst nieuwe installaties te zien van veelbelovende en bekende (inter)nationale kunstenaars.

Tijdens het festival vinden er drie weken lang voorstellingen en concerten plaats op verschillende locaties in Utrecht. Op de festivallocatie Fort Ruigenhoek zijn er ieder jaar ook beeldende installaties te zien van prijswinnende internationale en Nederlandse kunstenaars. Zo toont het gerenommeerde Sloveense kunstenaarsduo Primoz Novak en Nika Oblak dit jaar een van hun nieuwste videowerken op het festival.

Ieder jaar biedt het festival daarnaast ruimte aan veelbelovend jong talent. Dit jaar is er nieuw werk te zien van Nicolas Chuard, die doorbrak met Arty Farty, een scheetkussen met een diameter van zeven meter, en van de Utrechtse kunstenaar Tim Wunderink, die de aandacht trekt met zijn wonderlijke gebruik van materialen.

De beeldende kunstwerken op Tweetakt zijn toegankelijk voor iedereen, ongeacht leeftijd of culturele baggage. De focus van het festival ligt op werken die onmiddellijk een reactie oproepen of waar de bezoeker zelf interactie mee aan kan gaan. Zo wil het festival iedereen, ook kinderen en kunstleken, bij de werken betrekken. Hier staat het volledige kunstprogramma.

Eén van de drie zeehonden. Foto: Tweetakt