Door Jim Terlingen - 'Kleur de Stad' is weer in de stad. Samen met wethouder Eva Oosters telde een klein clubje genodigden op de Stadhuisbrug af tot tien en toen gingen de projecties aan.

Het concept is in grote lijnen nu al drie jaar ongewijzigd: de gevels van zeven gebouwen in de Utrechtse binnenstad zijn een maand lang (tot en met 7 januari 2024) elke avond tussen 17 en 23 uur kleurig verlicht. Maar aan kleine dingen is te merken dat het project Kleur de Stad begint aan te slaan.

De afgelopen maanden kon men op de website van Kleur de Stad kleurplaten downloaden en daarna weer ingekleurd uploaden. Er kwamen dit jaar 1200 inzendingen binnen. Dit aantal stijgt. In het tweede jaar waren het er 953 en in het eerste jaar ruim 600.

En er gaat méér de goede kant op. Een verbetering in de organisatie is dat de inzenders op een pdf kunnen zien welk nummer hun bijdrage heeft en op de projecties staat nu in een hoek het nummer. Dus kan iedereen zien hoe lang ze moeten wachten om hun ontwerp te zien. Dat is wel zo sympathiek, zeker als het koud is.

Vanuit de Domstraat is het een prachtig gezicht. Hier tekeningnummer 20/248, gemaakt door Karen Drost. Foto: JT

En verder is de observatie dat het begint aan te slaan gebaseerd op wat ik vanavond op straat zie. Men maakt volop selfies en fietsers draaien hun nek om. En wees nou eerlijk: is er een mooier decor voor kunstige tekeningen dan de gebouwen in onze binnenstad?

Dit zijn - op volgorde van het aantal inzendingen - de 7 locaties van 2023:

  • de zijvleugel van de Domkerk (Achter de Dom 1) - 248
  • De Morgenster & Velvet Hair-Vintage (Oudegracht 323-325) - 207
  • Winkel van Sinkel (Oudegracht 158)201
  • Meesie & Optical Art (Lijnmarkt 40-42)185
  • B&B De Verrassing (Lange Nieuwstraat 46) - 132
  • Butcher of Blue (Steenweg 60)128
  • Combo Design (Oudegracht 187)99

Tekening 123/207 bij de Morgenster & Velvet Hair-Vintage, gemaakt door Mare van Rees. Foto: Jim Terlingen

Een mogelijke route om Kleur de Stad te bekijken, is dit:

Afbeelding: website KdS

Een door kunstenares Elsbeth Muilwijk ingestuurde tekening voor de Winkel van Sinkel (187/201), gebaseerd op het rijmpje: 'In de winkel van Sinkel is alles te koop -  hoeden en petten en damescorsetten - drop om te snoepen en pillen om te poepen'.

En dat ziet er dan zo uit. Foto: Jim Terlingen

Kleur de Stad is een kunstwerk van Mr. Beam op initiatief en in opdracht van Centrummanagement Utrecht. Het wordt gefinancierd door ondernemers en vastgoedeigenaren in het centrum van Utrecht vanuit Ondernemersfonds Utrecht.

PS1. Hier de Nieuws030-berichtgeving over de 2022-editie

PS2. En hier een video van de 2023-editie, locatie Domstraat: