Door Jim Terlingen

Ruim drie weken nadat Stedin bijzondere deurschilderingen op de Wulpstraat liet overschilderen met donkergroene verf, is de hoofdpersoon van één schildering, de dame met het hondje, weer terug in de straat. Ze staat in het perkje voor de overgeschilderde deuren.

Kunstenaar Frans Hofmeester, die eerder ook de deuren schilderde, heeft ze van hout gemaakt. Met een touwtje heeft de vrouw de hond aan de lijn. Een ander touwtje gaat naar de plek waar het geschilderde hondje nog altijd zichtbaar is op een elektriciteitskastje.

Hofmeester beschouwt de houten dame en het hondje als een nieuw kunstwerk. "Deze variant bracht me wel op de vraag wat ik met de achterkant ging doen. Met andere woorden: geef ik haar een gezicht? Uiteindelijk is de achterkant een gespiegelde versie geworden." Zie voor beelden de video onderaan dit artikel.

Hij is nog steeds geprikkeld over de actie van de netbeheerder. "Ik neem aan dat dit perkje niet van Stedin is, maar van de gemeente", zegt hij schmierend. 

De kunstenaar broedt nog op een manier om ook de andere schildering, het zoenende stel, terug te laten komen in het straatbeeld.

Stedin noemde in het overschilderen van de deurschilderingen begin deze maand 'een ongelukkige samenloop' (link naar Duic). Ze hebben overigens daarna onlangs ook de muur schoongespoten.
  

Verloederd

De buurt was heel erg tevreden met de mooie schilderingen die Hofmeester vorig jaar aanbracht. Daarvoor maakten de deuren jarenlang een verloederde indruk.

Zo zag het er onlangs nog uit. Een sieraad voor het oog. Foto: Jim Terlingen

De kunstenaar reageerde begin deze maand op Instagram teleurgesteld en cynisch toen hij zag dat zijn schilderingen waren verdwenen: "Smerig spuitbusgeklieder mag jarenlang overal de stad ontsieren, maar een mooie deurschildering wordt door Stedin na een paar maanden overgeschilderd. Wel goed nieuws voor de spuitbus- en tags-artiesten. Wat jullie nu gaan aanbrengen op deze deuren wordt jarenlang gedoogd en niet overschilderd!"
   

Zo ziet het nieuwe kunstwerk er nu uit (video 23 juni 2022):