Door Jim Terlingen - Eind december kreeg u hier op Nieuws030 al een aardig beeld van hoe het staat bij de bouw van Slachtstraat Filmtheater, het derde filmhuis in Utrecht van Jos Stelling. Hij is ook eigenaar van de filmtheaters Springhaver en het Louis Hartlooper Complex. Zaterdag was er een rondleiding voor de pers in het gebouw dat voorheen door filmhuis 't Hoogt werd gebruikt.
   

Filmzaal 1.

Er moet nog steeds veel gebeuren, maar Stelling, die vergezeld werd door Suzan te Brake (directeur van het Utrechts Monumentenfonds, eigenaar van de diverse panden), is optimistisch. Uw verslaggever noteerde tijdens de rondleiding de volgende uitspraken:
  

"We zijn drie maanden over tijd. Eind maart gaat het filmtheater open voor het publiek. Proefdraaien noemen we het dan. Dat deden we trouwens ook bij het LHC, indertijd. Er komt een openingsweek met avonden voor sponsoren, buurtgenoten enzovoort. Daarna neem ik half april en mei een film op in Duitsland. En in juni of juli 2022 volgt dan de feestelijke opening."

"Het wordt een nieuwe culturele hotspot in Utrecht."

"De sfeer in het filmtheater wordt 'Parijs, 1920'. Een beetje alsof het filmtheater al 100 jaar bestaat. Tijdloos."

"Er komen drie zalen. In zaal 1, die op de plek is waar ’t Hoogt ook haar zaal 1 had, is een plafond gemaakt met daarboven zaal 2 en zaal 3."

"In totaal zijn er 200 filmstoelen. We hebben mensen de optie gegeven om voor 300 euro een stoel te sponsoren. Binnen twee weken waren ze allemaal gesponsord."
  

In de ruimte waar voorheen kruideniersmuseum Betje Boerhave was gevestigd. Foto: Ton van den Berg

"De ruimtes aan de overkant van de steeg, waar vroeger ook filmzalen waren, komen beschikbaar voor culturele organisaties."

"Betje Boerhave, het kruideniersmuseum keert ook weer terug, maar dan in een eigen pand hier om de hoek. En het gaat echt Betje Boerhave heten, dat heb ik ze geadviseerd. Utrechters kennen het kruideniersmuseum zo en niet anders."

"Je kunt tegenwoordig bijna alle films online kijken, maar mensen blijven naar onze filmhuizen komen. Mensen zoeken verbinding."

"Tijdens het bekijken van het gebouw merkte ik dat het er hier op sommige punten nog steeds zo uitzag als veertig jaar geleden. Er was geen onderhoud gepleegd. Dat heb je met gesubsidieerde organisaties: die voelen zich niet verantwoordelijk voor een pand."

"Er komt een grote leestafel, zonnepanelen op het dak en er is ook een lift."

"Op de begane grond achterin komt een een permanente tentoonstelling met foto’s van Utrechtse kunstenaars, jaren geleden gemaakt door Max Tosseram. Wij maken een selectie en tonen de overledenen. We voegen wel een portret toe van Hans Sigmund, want die was niet gefotografeerd door Tosseram."

"Mijn broer Frans maakt een prachtig borstbeeld voor hier van Huub Bals, de eerste directeur van een filmhuis in Utrecht."

"Er is door ons veel aandacht besteed aan de luchtdoorstroming. Als je eens lekker wilt opknappen, moet je hier naar de film."

"Dit is er allemaal gekomen ondanks de gemeente. Zet dat maar als kop boven je artikel."
  

Jos Stelling en Suzan te Brake in filmzaal 2. Foto: Ton van den Berg