Van onze kunstredactie - Het Utrechts Stadsdichtersgilde deelt begin volgende week in totaal 4500 poëziekaarten uit aan zorgmedewerkers in Utrechtse ziekenhuizen om hen een hart onder de riem te steken. De gedichten zijn speciaal voor hen geschreven door de elf stadsdichters.

Ontwerper Leine (Marjoleine Reitsma) heeft bij alle gedichten een unieke, bijpassende illustratie gemaakt en maakte er verschillende poëziekaarten van. De Utrechtse ziekenhuizen die de kaarten krijgen, zijn het UMC Utrecht, het Diakonessenhuis en het St. Antonius Ziekenhuis. 

De stadsdichters en Leine willen met de kaarten het zorgpersoneel iets geven dat hen even boven de dagelijkse drukte uit kan tillen. Anne Broeksma, één van de Utrechtse stadsdichters, geeft aan waarom: "De IC’s worden nu misschien wel leger, maar de werkdruk blijft vaak onverminderd hoog, zeker met al die inhaalzorg. We doen dit niet alleen om te bedanken voor de afgelopen twee jaar, maar voor alle mensen die zó hard blijven werken aan het bereikbaar houden van de zorg voor iedereen." 

Twee andere stadsdichters, Ruben van Gogh en Els van Stalborch, brengen de kaarten volgende week langs bij de ziekenhuizen, waar ze worden uitgedeeld tot ze op zijn.

Nieuws030 toont zondag als extraatje op deze website nog meer kaarten uit deze reeks.

Wie de stadsdichters deze week in actie wil zien of zelf graag een poëziekaart wil bemachtigen – bijvoorbeeld om te versturen aan iemand in de zorg – kan aanstaande zondag (6 februari) om 14.30 uur terecht in boekhandel Broese. Daar sluiten acht van de elf stadsdichters de Poëzieweek af met een programma vol poëzie en muziek: ‘Broese viert de Poëzie!’

Vooraf reserveren is verplicht en vol is vol: klikhier.

Makers
Hier meer over de elf Stadsdichters: website.
En hier over Leine: website.
   

Het gedicht van Hanneke van Eijken, illustratie en vormgeving door Leine

Zie ook: Stadsdichtersgilde schrijft poëzie voor Utrechts zorgpersoneel (2)