Iedere maandag en donderdag schrijft een Utrechter op Nieuws030 een persoonlijk verhaal over een kunstwerk dat ergens in onze stad in het openbaar te zien is. Lees hier meer over deze serie. Dit is deel 47 in 'de Utrechtse beeldengalerij'.
   

Door Anke Klein

“De gouden vrouw”, zo noem ik haar. Op de gevel van de Stadsschouwburg is ze te bewonderen: het beeld Muze. Dit is één van mijn favoriete kunstwerken in onze Domstad. Met een boodschap die – als u het mij vraagt – verrassend actueel is. 

De bronzen beeltenis bevat veel symboliek. Waar ik vooral naar kijk, is wat de vrouw in haar handen heeft: een masker en een lauwertak. Het zijn voor mij verbeeldingen van respectievelijk kunst en overwinning. Oftewel: kunst overwint! Wat een krachtige boodschap. Een boodschap die in het verleden waarheid werd. Want door moeilijke tijden heen zijn dans, muziek, theater en andere vormen van kunst altijd weer volop gaan bloeien. 

En juist nu is die overwinningsboodschap van de muze zo ontzettend belangrijk. We weten allemaal dat de kunst- en cultuursector het momenteel niet gemakkelijk heeft. Maar als ik naar de muze kijk, vertrouw ik erop dat we zullen overwinnen. Dan weet ik dat kunst altijd van grote betekenis zal zijn. Of zoals de woorden van schouwburg-architect Dudok onderaan het beeld ons vertellen: “O Kunst die stygt uit 't dwærlend Leven en aan der tyden nood ontgaat”.

Kunst stijgt uit boven de moeilijkheden waar we nu doorheen gaan. Sterker nog: kunst sleept ons er doorheen en helpt ons hoop te houden. We kunnen simpelweg niet zonder.

Als wethouder probeer ik mijn steentje bij te dragen aan kunst en cultuur in de gemeente Utrecht. Dat doe ik omdat ik geloof in het belang van deze sector. Ik ben enorm trots op de veerkracht die de Utrechters op dit gebied tot nu toe al hebben laten zien.

En ik heb vertrouwen in wat de gouden vrouw mij vertelt: kunst overwint!
   

Anke Klein, wethouder (foto: Gemeente Utrecht)

PS1. Meer over dit kunstwerk op deze site (gemeente Utrecht).

PS2. Dit is de locatie van het kunstwerk (Google Maps).

PS3. Anke Klein (Heerlen, 1978) is namens D66 wethouder in Utrecht met de portefeuille Financiën, Cultuur, Onderwijs, Wijkgericht werken en participatie, Erfgoed, wijk Oost en wijk Binnenstad. Ze is tevens onbezoldigd voorzitter van het algemeen èn dagelijks bestuur van Het Utrechts Archief. Zie verder: haar cv en nevenfuncties.

PS4. De officiële naam van het beeld 'Muze' is 'De verhevenheid der kunst boven de nood des tijds'. Er is ook een bijnaam, in de jaren veertig bedacht door het personeel van de Stadsschouwburg: 'de Dasspeld'. Uitleg en meer feiten op Vanberkelbeelden

PS5. Leo Brom (1896-1965) was mede-eigenaar van het gerenomeerde Utrechtse bedrijf Edelsmidse Brom en Willem Dudok (1884-1974) was een vermaard architect en stedebouwkundige.
   

De tekst is op deze uitsnede van de foto beter leesbaar

Dit is de keus van fotograaf-journalist Rob Huibers in deel 48.

Hier leest u de vorige aflevering (46) in deze serie.

En hier een overzicht van alle bijdragen.