Iedere maandag en donderdag schrijft steeds een andere Utrechter op Nieuws030 een persoonlijk verhaal over een kunstwerk dat ergens in onze stad in het openbaar te zien is. Lees hier meer over deze serie. Dit is deel 23 in 'de Utrechtse beeldengalerij'.

 
Door Frans de Jonge

Waarom van alle beelden in de stad, het Feest der Muzen me als eerste in gedachten schiet, is mezelf niet direct duidelijk. Natuurlijk vind ik het beeld met fontein van Joop Hekman mooi, maar misschien komt het ook door de plek, en de ruimte die het beeld heeft. 

Kjkend naar m’n foto’s van het beeld, is de oudste het meest bijzonder. Tijdens een koude dag in de winter van 91/92 staat de fontein aan, en is het beeld met een enorme ijslaag bedekt. Ik maak een paar foto’s van het hele beeld, waarna ik m’n lens verwissel en de koude druppels van de fontein trotseer. 

Het is de laatste foto van het rolletje. Met een tweede rolletje loop ik nog een uur lang rond het beeld, om het vanuit alle hoeken vast te leggen. Gelukkig heb ik al een paar foto’s op het eerste rolletje, want bij het ontwikkelen van het tweede rolletje gaat er iets mis. 

Een fotograaf kan ook niet altijd geluk hebben. Een goede fotograaf is wel altijd voorbereid op z’n mogelijke geluk, en heeft altijd een camera bij zich.

Foto: Frans de Jonge

Een tafereel waar ik graag een foto van zou hebben, is in een vroege zomer. De fontein staat niet aan en wordt als klimrek gebruikt door een aantal kinderen. Het mooiste voorbeeld van Kunst voor het Volk. Voor alle leeftijden. 

Ik denk dat als de jongens in hun puberteit nog eens langs het beeld komen, ze het om heel andere redenen zullen waarderen.  

’s Nachts ben ik wel een paar keer met de camera langs de Schouwburg gelopen. Tijdens een Culturele Zondag kan ik het niet laten om het Feest als een glimmend-zwarte voorgrond voor de Stadsschouwburg neer te zetten.

Foto: Frans de Jonge

Dit voorjaar ben ik ’s nachts op zoek naar de stilte tijdens corona, en fiets naar de Schouwburg. Het is er stil en donker. Het enige feest is het Feest der Muzen, zonder fontein. Maar doordat de hele Schouwburg donker is krijgt het beeld alle aandacht. Gelukkig staan de kastanjebomen in bloei, en heb ik weer een mooie achtergrond. Van alle kanten is het een mooi beeld en iedere achtergrond is weer anders.

Foto: Frans de Jonge

Frans de Jonge, fotograaf (foto: Niels van Tol)

PS1. Meer lezen over dit kunstwerk kan hier (gemeente Utrecht) 

PS2. Het beeld staat op deze locatie (Google Maps)

PS3. Frans de Jonge is fotograaf. Zijn specialisatie is nachtfotografie. Zie wat Marcel Gieling in 2013 in Duic schreef over De Jonge. En RTV Utrecht maakte in 2009 dit portret.

PS4. Op Nieuws030 debuteerde De Jonge in mei 2020 als columnist. Eerst onder zijn eigen naam, later als Frans de Plakker.

  

Dit is deel 24 in deze serie, met de keuze van fotograaf Billie Jo Krul.

Hier leest u de vorige aflevering.

En hier een overzicht van alle bijdragen.