Iedere maandag en donderdag schrijft steeds een andere Utrechter op Nieuws030 een persoonlijk verhaal over een kunstwerk dat ergens in onze stad in het openbaar te zien is. Lees hier meer over deze serie. Dit is deel 22 in 'de Utrechtse beeldengalerij'.
   

Door Elja Looijestijn

Als je zelf nog klein bent, leef je in een wereld van reuzen. Volwassen benen torenen boven je uit, alle echt spannende dingen kun je met je handjes net niet bereiken. Misschien is het door de herinnering aan die kinderlijke verwondering, dat we ook later gefascineerd blijven door buitenproportioneel grote objecten.

Ik wel in elk geval. De gigantische rugzak die bij buitensportzaak Kathmandu hing te pronken, de onvermoeibaar knippende schaar aan de gevel bij de kledingreparateur aan de Adriaen van Ostadelaan. Het megakoffiekopje bij de Douwe Egbertsfabriek. 

Om deze schatten te verzamelen begon ik in 2012 een Facebookpagina: Great Stuff. Als ik iets tegenkwam dat aan mijn grotedingenfascinatie voldeed, maakte ik een foto een plaatste hem daarop. Al snel kreeg ik van vrienden en volgers foto’s toegestuurd van blow-ups van tennisballen, cowboylaarzen en saucijzenbroodjes en liketen we samen de reusachtigheid in de wereld. 

Waarschijnlijk is het ook een van de eerste en puurste vormen van kunst: het uitvergroten en tentoonstellen van objecten uit het dagelijks leven. Ik weet dat ik niet de enige ben bij wie het wow-effect dan al snel bereikt is.

Ik kon mijn geluk dan ook niet op toen in 2013 bovenop de betonnen monsterlijkheid van winkelcentrum Hoog Catharijne ineens een truttige maar kolossale theepot verscheen. Het werk van Lily van den Stokker was onderdeel van de tentoonstelling Call of The Mall, een project dat van ons morsige koopjesparadijs ineens een spannende en ruige expositieruimte maakte, vol schurende en soms prachtige verrassingen.

‘Met dit werk verheerlijkt zij het intieme, alledaagse leven tussen al het bouwgeweld van het Stationsgebied en de zakelijke en commerciële wereld,’ was destijds de uitleg van de kunstenaar bij de theepot, een betekenis die sindsdien alleen maar is gegroeid.

Gelukkig mocht de theepot blijven, en zelfs nu Hoog Catharijne een Singaporese shopping mall is geworden staat hij nog middenin de stad. Wel is hij een beetje weggestopt op de parkeergarage aan de Rijnkade. Vanaf de zij-ingang van Hoog Catharijne heb je er nog het beste zicht op. En ook al verdient Celestial Teapot een prominentere plek, als verrassing tussen de grauwe blokkendozen biedt het werk juist ook verwondering. Alsof je weer heel even kind bent en opkijkt naar de salontafel.
 
Elja Looijestijn,  oprichter van De Dakhaas

PS1. Meer lezen over dit kunstwerk kan hier (gemeente Utrecht) 

PS2. Het beeld staat op deze locatie (Google Maps)

PS3. Hier is de facebookpagina Great Stuff.

PS4. Elja Looijestijn is journalist bij de VPRO Gids en oprichter en hoofdredacteur van De Dakhaas, onafhankelijk magazine over Utrecht. De Dakhaas is een papieren magazine, een podcast (Radio Dakhaas) en een talkshow (De Dakhaas Praat). Dit is haar eigen website.

PS5. Op Nieuws030 maakte columnist Jim Terlingen zich nogal druk over de huidige plek van het kunstwerk. Dankzij vragen van CDA-gemeenteraadslid Sander van Waveren komt er nu een plan om de Theepot beter zichtbaar te maken.

  

Dit is deel 23 in deze serie, met de keuze van fotograaf Frans de Jonge.

Hier leest u de vorige aflevering.

En hier een overzicht van alle bijdragen.