Frans de Jonge hangt in talloze cafes, restaurants en andere openbare gelegenheden posters met culturele activiteiten in Utrecht op. In deze column vertelt hij over zijn ervaringen.

Frans de Plakker - Door de corona zijn heel veel concerten, optredens en andere activiteiten afgelast. Sommige posters hangen al als de lockdown begint. Terwijl ik de laatste posters voor de Theater Kikker ophang in het café, vertellen bezoekers mij dat inmiddels alle schouwburgoptredens afgelast zijn. Stapels posters zijn opeens allemaal oud-papier. 

Doordat ook de Vuelta niet door gaat blijft de Utrechtse kunstenaar Jeroen Hermkens ook met een hele stapel posters zitten. Bij binnenkomst in zijn huis, zie ik de originele litho in een mooie lijst aan de muur. 

In een werfkelder op de Oudegracht blijft hij onze stad vastleggen in bijzondere beelden. In z’n atelier had hij een stapeltje met de posters die van de litho gemaakt zijn voor me klaar liggen. Hang ze maar op in de stad zei hij, geen Vuelta maar wel een mooie herinnering aan een evenement wat nooit plaats heeft gehad.

De poster is nu al een collectors item. Ik zag ze al aangeboden worden op de Kievitstraat 16. Nu kunnen de liefhebbers toch nog een souvenir van de afgelaste Vuelta kopen, en in hun eigen huis hangen. Zodat wanneer ze bezweet van een toertocht thuis komen, de renner van de Vuelta en de stier hen tegemoet komen.

Een mooie herinnering aan een vreemde tijd.