Iedere maandag en donderdag schrijft steeds een andere Utrechter op Nieuws030 een persoonlijk verhaal over een kunstwerk dat ergens in onze stad in het openbaar te zien is. Lees hier meer over deze serie. Dit is deel 24 in 'de Utrechtse beeldengalerij'.
  

Door Billie-Jo Krul

Elke keer als ik langs dit werk fiets of wandel, dwalen mijn gedachten vrijwel meteen af richting Schiphol. En dan in het bijzonder naar de start- en landingsbanen die je goed vanaf de snelweg kunt zien als je naar Schiphol rijdt. In no time ben ik al half op reis. Allesbehalve een straf, zeker in tijden van corona. 

De laatste keer dat ik naar Schiphol afreisde, was in september 2018 voor de eerste van een aantal reizen naar Canada, om mijn geboortegrond te gaan ontdekken. Want geboren in Calgary en getogen in Nederland. Toen mijn ouders re-migreerden naar Nederland was ik een baby van nog geen jaar oud. Ook al zijn we een aantal keer terug geweest toen ik klein was, ken ik de verhalen en oude foto’s, zelf heb ik er geen bewuste herinneringen aan. 

Met de jaren groeide de behoefte om mijn Canadese wortels te leren kennen, ze met eigen ogen te zien en nieuwe herinneringen te maken. Het werd ook het begin van mijn fotoproject Back to my Roots, waarin ik deze ervaringen verbeeld. Een jaar geleden was ik opnieuw bezig met de voorbereidingen om weer naar Canada af te reizen in de zomer van 2020, maar ik zal nog even geduld moeten hebben voor ik weer die kant op kan. Al ben ik er in mijn hoofd met enige regelmaat.

Waar een kunstwerk door een associatie, gedachte of herinnering je al niet kan brengen! Ik geniet ervan als dat gebeurt. Meestal laat ik een kunstwerk eerst op me inwerken om mijn eigen beeld of idee te vormen voordat ik de eventuele uitleg op het tekstbordje lees. Zo ook bij dit kunstwerk op het Berlijnplein bij RAUM in Leidsche Rijn: Open Highway van RNDR. 

Op het eerste gezicht lijkt het mij dus een soort landingsbaan voor een nog onbekend futuristisch voertuig. Wat een ontzettend tof werk en het werd nog leuker toen ik las dat het letterlijk en figuurlijk zijn wortels heeft op deze plek. Dit interactieve werk met zijn witte en rode oplichtende en dovende lichtbalken laat je namelijk in een live-simulatie zien hoe vaak, wanneer en hoe hard de auto’s onder je door rijden in de Leidsche Rijn-tunnel van de A2 waar je precies bovenop staat.

Toen ik eenmaal wist dat deze lichtbalken de witte koplampen en rode achterlichten simuleren van het verkeer dat een paar meter onder je door raast, ben ik er een tijdje tussenin gaan staan. Fascinerend om te zien. Hoe hard het kan gaan, hoe vaak de rechterbaan leeg blijft, dan opeens even niets en er vervolgens weer een stroom op je afkomt.

Waar komen deze mensen vandaan, waar gaan ze naartoe? Naar huis, naar werk, naar een geliefde, gehaast onderweg of op weg naar ontspanning? Binnen de kortste keren dwaal ik in gedachten opnieuw af naar andere oorden. Dit is een mooie plek dichtbij huis om toch even op reis te gaan.


Billie Jo Krul, fotograaf

PS1. Een prachtige video over dit kunstwerk is hier te zien (site RNDR)

PS2. Het beeld staat op deze locatie (Google Maps)

PS3. Billie Jo Krul is geboren in Canada en opgegroeid in Nederland. Als fotografe werkt ze in opdracht en maakt ze vrij werk. Dit is haar mooie website, met daarop meer over haar fotoproject Back to my RootsZe werd onlangs op De Nuk uitgebreid geinterviewd

PS4. RNDR is een Nederlandse ontwerpstudio voor interactieve media, opgericht door Jeroen Barendse, Edwin Jakobs en Boyd Rotgans. RNDR ontwerpt digitale tools die data kunnen inzetten in informatie, informatie in kennis, en kennis in verhalen (site RNDR)

PS5. De installatie Open Highway is geregeld door RAUM, een stadslab gevestigd aan het Berlijnplein in Leidsche Rijn (site van Raum)

 

Dit is deel 25 in deze serie, met de keuze van journalist Ton van den Berg.

Hier leest u de vorige aflevering (23).

En hier een overzicht van alle bijdragen.