Deze week maakte Jos Stelling in zijn reactie op een column bij ons bekend dat hij op 9 augustus namens zijn drie filmhuizen weer een gratis zomerfilm laat vertonen op de Neude. Nu vernemen we dat dit gaat om de filmklassieker 'Singing in the Rain' uit 1952.

De Amerikaanse muziekfilm, met in de hoofdrollen Gene Kelly en Debbie Reynolds, komt voor in de lijstjes van beste films ooit.

Hollywood, 1927. Een geestdriftige menigte verdringt zich rond het vermaarde Chinese Theater om haar idolen Don Lockwood en Lina Lamont toe te juichen, waar de twee de première van hun stomme film ‘The Royal Rascal’ bijwonen.

Wanneer enige tijd later de geluidsfilm zijn intrede doet, blijkt dat de knappe, nogal domme en verwaande diva van de stomme film, Lamont, een enge en onaangename stem heeft. Spraaklessen helpen niet.

Dons beste vriend Cosmo komt op het idee om een andere vrouw de teksten te laten inlezen en zingen, terwijl Linda gewoon maar moet ‘lippen’. Die andere stem hoort toe aan de charmante revuezangeres Kathy Shelden, op wie Don al snel verliefd wordt.

De titelsong Singin' in the Rain - die een centrale rol in de film speelt - was trouwens al vijf keer eerder aan bod gekomen in een Hollywoodfilm. Maar de versie in de film uit 1952 herinnert iedereen zich. Daarin zingt en danst Gene Kelly het lied in een wereldberoemde regenscène.

De film - een gerestaureerde versie - begint vrijdag 9 augustus om 21.00 uur. Belangstellenden wordt aangeraden een stoeltje mee te nemen.

Stelling liet eerder al in 2022 en 2023 zomerfilms vertonen op de Neude. Dat werden gezellige en intieme bijeenkomsten. Een waar cadeau aan de stad.

(JT)