Het nieuws is eigenlijk een paar dagen oud, maar omdat we de Utrechtse schrijver vanmiddag even troffen en dus ook een eigen foto konden maken, melden we het hier nog maar even: Koos Meinderts heeft deze week een Zilveren Griffel gekregen in de categorie '9 tot 12 jaar' voor zijn kinderboek 'Zebedeus en het ganzenbord van Wisse'.

Op een dag krijgt Zebedeus de Beer een ganzenbord opgestuurd, afkomstig van ene Wisse, die hem een goeie hand van gooien wenst. Even later staat Zilver voor de deur, een sneeuwwitte gans die Zebedeus uitnodigt hem te volgen. Het is de start van een wonderlijk avontuur van toeval en geluk, van vallen en opstaan. Maar wie is Wisse?

'Zebedeus en het ganzenbord van Wisse' is een lichtvoetig, maar ook filosofisch reisverhaal over het leven – een spel dat je niet kunt winnen, maar ook niet verliezen. Je kunt het alleen maar spelen.        

(tekst van de uitgever)

Het kinderboek is een van de twaalf kanshebbers op de hoofdprijs: de Gouden Griffel 2024. Op 27 september wordt tijdens het Kinderboekenbal bekend gemaakt welk boek met de hoogste eer gaat strijken.

Koos Meinderts (71) wont de Gouden Griffel in 2017 al eens voor zijn boek ‘Naar het noorden’.

Vanmiddag trad Koos op samen met zijn jongere broer Aad tijdens een reprise van de voorstelling 'Stapelbedbroers', die eerder ook al in april te zien was bij Salon Saffier.

Aad en Koos Meinderts. Foto: Jim Terlingen

Bijzonder detail: op de foto's hierboven zien we achteraan kleurelementen die ooit door Dick Bruna zijn aangebracht. 

(JT)