Iedere maandag en donderdag schrijft steeds een andere Utrechter op Nieuws030 een persoonlijk verhaal over een kunstwerk dat ergens in onze stad in het openbaar te zien is. Lees hier meer over deze serie. Dit is deel 16 in 'de Utrechtse beeldengalerij'.
   

Door Trudie de Jong

Als geboren Bilthovense kwam ik in 1963 op 4-jarige leeftijd in Utrecht wonen. Mijn vader begon toen aan de Van Koetsveldstraat zijn, voor buurtbewoners bekende, garagebedrijf Total de Jong. 

Gedurende mijn hele kindertijd woonde ik boven het garagebedrijf. Pas in 1992 verhuisde ik, eerst naar de Bataviastraat en in 2004 helemaal de stad uit, naar het mooie Bloemendaal, waar ik nu nog met veel plezier woon.

Terug naar Utrecht en het beeld.

Als je vanaf de Vleutenseweg de Van Koetsveldstraat uitloopt, kom je vanzelf bij het Cremerplein en daar staat het kunstwerk dat in mijn herinnering gegrift staat: ‘Man met paard en veulen.’ 

Als kind speelde ik met buurtkinderen heel veel op en rond het Cremerplein. We spraken vaak af bij ‘het paard’, zoals wij hem noemden en klommen erop, als het lukte, want het was best hoog.

Het kunstwerk, gemaakt door de Utrechtse beeldhouwer Willem van Kuilenburg (1889-1955), werd in 1939 geplaatst bij de Dambrug. Het werd in verband met de aanleg van het Westplein in 1970 verplaatst naar het Cremerplein.

Het kalkstenen (Euville) beeld staat op een rechthoekige, gemetselde bakstenen sokkel en stelt een staande man voor met aan zijn linkerzijde een paard met een veulen.

Het diende later ook als ontmoetingsplaats met mijn eerste vriendje, die in de Cremerstraat woonde. En ook met vrienden en vriendinnen van de scoutingroep in diezelfde straat. Ik heb heel wat voetstappen liggen tussen de Van Koetsveldstraat en het beeld en tussen het beeld en de Cremerstraat.

Ook mijn kinderen zijn eind jaren 80 voor een deel opgegroeid in deze wijk en ook zij speelden op het - later opgeknapte - Cremerplein rond het beeld.

Ik vind het kunstwerk zelf, naast herkenbaar en vertrouwd, lastig om objectief te beoordelen. Echt mooi is hij niet, de verhoudingen zijn vreemd en het is wat grof.

In 2012 begon ik met de Facebookgroep ‘Je bent Utrechter (geweest) als….’ Dat is tot op de dag van vandaag een succesvolle, gezellige groep over het heden en verleden van de stad. Er zijn op dit moment ruim 41.000 leden. De beelden die in deze leuke en informatieve Nieuws030-serie voorbijkomen, worden daarin met enige regelmaat gepost.
   
Trudie de Jong, oprichter van een FB-groep met 41.000 leden

PS. Meer lezen over dit kunstwerk kan hier (gemeente Utrecht) 

PS2. Op deze locatie staat dit kunstwerk (Google Maps)

PS3. Trudie de Jong is medisch secretaresse op polikliniek interne geneeskunde van het Rode kruisziekenhuis in Beverwijk. Ze is oprichter en mede-beheerder van de facebookgroep 'Je bent Utrechter (geweest) als…'

PS4. Hier staat meer over beeldhouwer Willem van Kuilenburg (Wikipedia)

   

Dit is deel 17 met de keus van oud-manager binnenstad Els Leicher.

Hier leest u de vorige aflevering in deze serie.

En hier een overzicht van alle bijdragen.