Jeroen Wielaert - Op de vakantiebeurs gaat het de wereld over, maar ik was benieuwd naar Utrecht. Voorbij Turkije ging het en Oostenrijk met zijn biertafels en zo belandde ik in het Nederlands Paviljoen. Daar viel ten eerste de grote stand van de Achterhoek op. Er stond verder een bord met de tekst Ticket to Tilburg: vul een formulier in en maak een kans op een compleet verzorgde Citytrip Tilburg. Daarnaast stond een stand van Leiden, Stad van Ontdekkingen. Buurgemeente Nunspeet afficheerde zich als Uit de Kunst.

Er was geen stand van Amsterdam, Rotterdam, of Den Haag te zien. Het was even voorbij Nunspeet dat ik de stand van stad en regio Utrecht ontdekte, met Woerden als buur, Hoofdstad van het Groene Hart. Er is een tijd geweest dat Utrecht zich helemaal niet profileerde op de populaire reistentoonstelling in de eigen Jaarbeurs. Nu wel, maar minder groots als de Achterhoek.

Ik pakte de folder Ontdek Utrecht in de avond. Tip van Local Bart: ‘De gezellige Drieharingenstraat kent veel goede restaurants. Je kunt er aanschuiven voor een avondje tapas, genieten van een sappige burger of proeven van vele soorten vis.’ Voor Borrelen prijst de folder Lefebvre, TALUD9, Beers & Barrels, Aperetivo, Orloff aan de Kade en LE:EN aan. Zeker nog nooit van Slok en Van Wegen gehoord. Die moeten blijkbaar nog ontdekt worden.

Zo waren er meer Ontdek Utrecht-folders: Musea en galerieën, inclusief Kruideniersmuseum Betje Boerhave; Op de Fiets, om te peddelen naar Fort bij Vechten, het Rietveld Schröderhuis en de Twijnstraat en Winkelen: Vredenburgkwartier, Vintage, Markten.

Er lag ook een Mag Utrecht, met Cheers to new beginnings, your guide tot he city’s hotpsots and its cultural events. Handzame gids met nog meer aan Utrechtse attracties, zoals het Sonnenborgh Museum and Observatory en Molen de Ster.

Ik zag dat allemaal, constateerde dat Utrecht niet arm is aan promotie en realiseerde me dat ik zelf nooit vakantieganger ben geweest in de stad. Ik heb altijd alleen maar in Utrecht gewóónd, lot dat ik deel met vele andere Utrechters. Met inwoners is het vaak zo dat ze de bijzonderheden van de eigen stad niet meer zien, omdat ze er vooral langs fietsen, op weg naar een andere bestemming, zonder nog onder de indruk te raken van gracht, of gevel.

Met een linnen tas vol info liep ik de Jaarbeurs uit. De stad opende zich als een moderne folder van beton, glas en staal met het Beatrixgebouw, het World Trade Center en het Stadskantoor. Een klein Manhattan. Daar achter wist ik, ligt een parel van een middeleeuwse binnenstad verborgen.

Daar zou ik heen willen als toerist, zonder me druk te maken over al die Utrechters die genoeg beginnen te krijgen van al dat toerisme.