Henk Westbroek - Ik win wel eens wat. Pas nog een appeltaart ter waarde van 4 euro. Die ik tussen 10 en 11 uur gratis af mocht halen in een speciaal voor mij uitgezocht winkelfiliaal. In Zeist. Dat een kilometer of 12 van mijn huis af ligt.

Het toeval wilde dat ik daar toch in de buurt moest zijn. Om klokslag half elf stond ik daarom in de appeltaartjesrij. Vijf minuten later toen ik aan de beurt kwam, waren alle kleine weggeefappeltaarten op. Niet getreurd, ik kreeg een appeltaartjestegoedbon waar ik de verkoper van de daklozenkrant blij mee wilde maken. Dat lukte niet. Hij had al 3 tegoedbonnen gekregen van mensen met net zo weinig verbeeldingskracht als ik.

Mensen die dus ook niet in aanmerking zullen komen voor de Erasmusprijs. Want die krijg je alleen maar als je uitpuilt van de oorspronkelijkheid en ook nog eens kritisch van aard bent.

Erasmus was ruim 500 jaar geleden al wereldberoemd omdat hij voor die tijd een modern onbevooroordeeld mens was. En nog kritisch ook. Hij gaf wel eens een sneer naar joden, maar onze drie DENKers die namens de Turkse president Erdogan onze Tweede Kamer vervuilen, zijn wat dat betreft akeliger. Want die zouden er het liefst gewelddadige consequenties aan verbinden.

Erasmus, er is ook een brug en een universiteit naar hem genoemd, was in dat opzicht niet echt een antisemiet. Hij had wel een bloedhekel aan Turken. Dat vond hij - omdat ze volgelingen van Mohammed waren - verderfelijke en misdadige mensen. En net als de Paus van die tijd was Erasmus van opvatting dat het Turkse Rijk de oorlog verklaard moest worden. Dat schreef hij in 1503 op in een religieus boek dat Enchiridion heet en waar Geert Wilders nog wat van zou kunnen opsteken.

Tot voor kort waren Turken in Nederland redelijk onomstreden in de zin dat mensen die weinig met Marokkanen hebben onze Turken nog wel te hachelen vonden. Zeker weet ik het niet, maar ik vermoed dat de invloed van Erdogan op de hier wonende mensen met Turkse familiebanden dat veranderd heeft. Laat ik het zo zeggen, toen Geert Wilders in 2015 met passie en botheid verdedigde dat Turkije niet in de Europese Unie thuishoort, werd hij verketterd. Ik vermoed dat er nu maar weinig Nederlandse Parlementariërs vurig willen dat Turkije in de EU komt. Hooguit 3 stuks DENK ik.

Interessant is in deze kantelende waardering voor Turkse Nederlanders dat de taalpolitie actiever wordt. Die wijst er in publicaties op het internet op dat we qua taalgebruik veel liever voor Turken moeten zijn. Begrippen als “aan de Turken overgeleverd zijn” ( slecht behandeld of bedrogen worden), “eruitzien als een Turk“ (ongewassen zijn ), “Turkenbak” (in een afgetrapte auto rijden ) zijn begrippen die kwalijk voor de reputatie van de Turkse medemens zijn en  daarom niet langer meer gebruikt moeten worden.

Ongetwijfeld zullen binnen nu en een paar jaar al deze begrippen uit het burgerlijk taalgebruik zijn weggezuiverd. Door wie weet ik natuurlijk niet, maar ik benijd dat persoon niet. Het lijkt me een Turkenbaan.