E. Vreijling - Een jochie van 6 fietst door de stad, samen met klasgenoten en een oppas. Het jochie nadert een verkeerslicht bij het Smakkelaarsveld. Het lukt hem niet om te remmen. Het jongetje rijdt iets te ver door. Hij wordt gegrepen door een stadsbus, voor de ogen van zijn vriendjes en de oppas.

Ook de buschauffeur ziet het gebeuren. Een jongetje van 6 verliest zijn leven, onder de wielen van een stadsbus. Utrecht is geschokt en terecht, een kind van 6 mag zijn leven niet verliezen, en al helemaal niet op zo'n gruwelijke manier. Maar het is een ongeluk dat je nauwelijks kunt voorkomen. Jongetjes van 6 kunnen soms namelijk niet zo goed remmen. Dat is een vaardigheid die je moet leren. En dat leer je door de jaren heen.

Wethouder Lot van Hooijdonk vindt dat verkeerslichten een prima middel zijn om de wereld te laten zien dat we in Utrecht tolerant met homo's omgaan. Zij wil ruim € 2.000 uitgeven aan twee poppetjes op een verkeerslicht. Poppetjes van het zelfde geslacht, in een innige omhelzing. De vraag is of jongetjes van 6 beter leren remmen als ze bij een stoplicht komen waarop twee homo's de liefde bedrijven.

Wethouder Lot van Hooijdonk is van GroenLinks en verantwoordelijk voor het verkeer in Utrecht. In Utrecht heb je een verkeerstuin. Daar leren jongetjes en meisjes van de basisschool om te remmen voor rode stoplichten. Heel praktisch, in een veilige tuin, met wegen, met een spoorwegovergang, met een strenge politieagent, met een zebrapad en met verkeerslichten.

De gemeente Utrecht wil de Verkeerstuin de nek om draaien. Het kost te veel geld. Jongetjes in Utrecht hoeven niet te leren remmen voor rode stoplichten. Jongetjes van 6 in Utrecht moet wel geleerd worden dat twee mannen best samen mogen knuffelen, zoenen en neuken. GroenLinks in Utrecht vindt dat ze vanzelf leren dat het dom is om niet te stoppen voor het rode stoplicht, met of zonder homo-plaatje. Leren ze het niet dan houdt een stadsbus ze wel tegen.