Oscar van der Horst - Van afstand is moeilijk te zien wat er op de Stadhuisbrug aan de hand is. Eerst lijkt het of er een apparaat staat om de gracht te baggeren, of misschien een verdwaalde graafmachine.

Hoe dichter je bij het stalen knutselwerk komt, hoe mysterieuzer het wordt. Zelfs als je uiteindelijk leest wat het is, moet je een keer of tien met je hoofd draaien voor je er een beeld in ziet dat de stad warm moet maken voor de Grand Départ.

Had Utrecht deze erfenis van Wolfsen niet beter kunnen weigeren? De start van de Tour de France was volgens PowNews-verslaggever Rutger Castricum een corrupt circus dat wel goed bij onze voormalige burgemeester paste. Maar nu zit de stad ermee opgescheept en moeten wij bijvoorbeeld een jaar lang tegen dat roodgele gedrocht aankijken om in de stemming te komen. En nog veel erger, ons Utrechtse konijn Nijntje wordt zelfs misbruikt.

Onze lieve Nijntje Pluis, die bijna zestig jaar oud is en nog nooit een vlieg kwaad gedaan heeft. Die arme Nijntje moet een prominente rol gaan spelen bij de Tourstart in Utrecht. Je ziet Dick Bruna al een verzegelde brief van Tourbaas Christian Prudhomme uit zijn postvak trekken, om daarna met zijn twinkelende oogjes de briefopener als een zwaard door de enveloppe te halen. Vereerd met het verzoek om Nijntje bij het festijn te betrekken, begon Dick Bruna aan zijn eerste schetsen.

Van Nijntje was al bekend dat ze gek is op fietsen door de natuur. Nijntje op de fiets was een bestseller in 1982. En ruim dertig jaar later staat er nu een vervolg op de planning. En dat blijft niet alleen bij zo’n kartonnen boekje, maar het wordt bijna een real life soap. Een feest voor jong en oud, waarbij het tijdloze konijn een bindende factor gaat worden. Een ambassadeur die vertroetelend te werk gaat om de littekens van de wielersport te verbergen.  Dan denk je aan zoiets.

vader pluis, die sport heel graag

op de fiets gaat hij heel snel

nijntje vroeg naar zijn geheim

met wat epo lukt het wel

Dick Bruna was eigenlijk al sinds 2011 bezig om Nijntje te confronteren met de wereld van list en bedrog, maar het lukte hem in geen enkel scenario om in de loop van het verhaal de traan op Nijntjes wang te laten verdwijnen. Hij durfde zijn werk de laatste jaren daarom niet meer te vertonen, waarna Dick Bruna na een jarenlange worsteling definitief heeft bekendgemaakt met tekenen te stoppen. Een wandeling langs dat stuk schroot op de Stadhuisbrug zal de doorslag hebben gegeven.

Oscar van der Horst

@niksgeenpoespas

Logo Grand Depart is ook mooie plek voor stapelen van papier en karton. Foto: Ton van den Berg