Paul Schoolderman - Met groep 7 van basisschool het Podium uit IJburg was ik gisteren in Artis. Een voor mij onbekende groep, omdat ik moest invallen. Een aantal begeleiders is mee, maar de kinderen mogen vrij door de dierentuin lopen. Kinderen die normaal 25 uur per week in een duf klaslokaal zitten kunnen nu in alle vrijheid naar dieren kijken die gevangen zitten. Voor de kinderen is het een leuk uitje voordat zij weer opgesloten worden in een klaslokaal.

Op het terras zie ik in een krant een foto van twee jongens in een oranje pak dat mij doet denken aan IS-gevangenen. Deze twee jongens zijn met een derde vriend in het oude cellencomplex aan het Wolvenplein in Utrecht een escape room begonnen. Escape room is een spel waarbij je opgesloten wordt in een isoleercel en waaruit je binnen 60 minuten moet ontsnappen door het ontcijferen van een code.

Een van de mooiste films die ik gezien heb, is Shawshank Redemption. In deze film ontsnapt Andy Dufresne, gespeeld door Tim Robbins, op geniale wijze uit de gevangenis, waarin hij onterecht terecht gekomen is. Mensen hebben een fascinatie voor ontsnappingen. Daarom is deze film, net als Escape from Alcatraz zo bijzonder populair.

Terwijl ik de kinderen door Artis zie lopen moet ik denken aan al die mensen die op een of andere manier opgesloten zitten in een gebouw, waarbij ze 40 uur per week werk doen wat ze helemaal niks vinden. Kinderen willen spelen en vinden de hele dag in een klaslokaal vaak maar saai. Wat ik niet snap is dat volwassenen zich uiteindelijk de rest van hun leven laten opsluiten, terwijl ze diep van binnen willen uitbreken. Maar goed, hokjesdenken wordt blijkbaar al vroeg bijgebracht.

Ik vind het geniaal van die jongens om juist van het ontsnappen uit een gevangenis een spel te maken. Ze hebben lef en initiatief getoond en zijn zelf in ieder geval niet een beklemmend kantoorgebouw vast blijven zitten. Je zou er een cellencomplex aan over kunnen houden.

De Utrechtse ondernemers Sanne van Buuren en Talitha Verheij hebben in twee maanden tijd door middel van crowdfunding 100.000 euro opgehaald om een nieuw café te openen. Het moet een soort klassiek concertpodium worden met de laagdrempeligheid van een kroeg. Ook zij hebben gekozen voor creativiteit en ondernemerschap en hebben buiten de lijntjes gekleurd om hun droom te verwezenlijken.

Op Facebook las ik een artikel waarin Sanne Kuyt vertelt over haar boek ‘Een manifest tegen plofkinderen’. Kinderen wordt een eenheidsworst aan lesstof door de strot geduwd, als foie gras-ganzen. En waarom? Omdat dit vanuit de kenniseconomie verwacht wordt. Waar we juist behoefte aan hebben zijn mensen die creatief kunnen denken en uit de comfort zone durven stappen. Sanne vertelt in haar boek dat de regeldrift creativiteit van de leerkracht om zeep helpt. Het kind wordt hierdoor als het ware opgevoed tot een gevangeniswezen.

Terwijl de leerlingen zorgeloos naar de dieren achter de tralies zitten te kijken, vraag ik mezelf als leerkracht af wat mijn morele plicht is naar de kinderen toe. Leer ze vrijheid en verantwoordelijkheid en neem ze af en toe mee naar de dierentuin. Terwijl deze dieren niet beseffen dat ze tegen hun natuur in vastzitten, hebben kinderen zolang ze jong zijn nog het vermogen om hun natuur te volgen. Er zijn al genoeg volwassenen die in een escape room zitten, en die hebben aan 60 minuten niet genoeg.