Nestorix - De menselijke geest is een wonderbaarlijk stukje biotechniek. Soms kunnen er briljante redeneringen en theorieën uit voortspruiten maar soms produceert het ook vreemde kronkels die je doen afvragen waar of wanneer er kortsluiting heeft plaatsgehad in het netwerk tussen al die hersencellen.

Die gedachte bekroop mij bij het lezen van het stukje waarin voormalig wethouder en huidig PvdA-voorzitter Hans Spekman beschrijft waarom hij zijn gratis seizoenkaart van FC Utrecht heeft ingeleverd. Hij was 'het gewauwel van een aantal politieke opportunisten zat'.

Blijkbaar vindt Hans het nog steeds volstrekt normaal dat hij van een dankbaar FC Utrecht een levenslange seizoenskaart heeft gekregen voor een college- en raadsbesluit waarvoor het voltallige college en een meerderheid van de raadsleden de verantwoordelijkheid droeg en waarvoor bovendien een flink aantal ambtenaren overuren hebben moeten maken.

Volgens Hans 'was en is daar niets mis mee'. Als je dan bedenkt dat in de meeste raadsfracties al vraagtekens gezet werden en worden bij het ontvangen van een boekenbon of een fles wijn door individuele raadsleden van 'dankbare' burgers, dan vraag ik mij af wat Hans gemist heeft.

Een levenslange gift van minstens 200 euro per jaar (de prijs van de goedkoopste seizoenskaart bij FC Utrecht) zou toch op zijn minst een ongemakkelijk gevoel bij Hans zelf gegeven moeten hebben. Maar daar blijkt niets van. Ook zet Hans de toenmalige tegenstanders van de FC Utrecht-deal in de Utrechtse raad impliciet nog even als opportunisten weg. Dat is dom van Hans want eerlijk is eerlijk, Albert van den Bosch (VVD), Robert Giesberts (Groenlinks), Alice van Rooy (D66) en Paulus Jansen (SP) hebben achteraf groot gelijk gekregen.

Op basis van de definitie zijn de opportunisten in dit dossier de voorstanders van de deal geweest. Wij, want daar hoor ik helaas zelf ook bij, hebben - zoals dat zo mooi heet - onze huik naar de wind laten hangen en zijn gezwicht voor die 73.000 handtekeningen. Persoonlijk zal die seizoenkaart mij worst zijn, maar hang niet de vermoorde onschuld uit want ook volgens de ongeschreven regels van 2003 had je hem nooit mogen accepteren.