Nestorix - U mag zeggen wat voor kunstwerk er straks op het Vredenburg gaat komen. Ik ben een democraat in hart en nieren, dus wat is er mooier dan de burger bij de keuze te betrekken.

Er zijn vijf ontwerpen waaruit u mag kiezen. De aangezochte kunstenaars zien, daarin gesteund door de gemeente, het nieuwe Vredenburg als huiskamer van de stad.

Een van de vijf ontwerpen voor het Vredenburgplein, deze van Krijn de Koning. Foto: CU2030

Dat klinkt heel mooi, maar het is nog maar de vraag in hoeverre die ambitie kans van slagen heeft. In de eerste plaats is daar Klépierre, de opvolger van Corio.

Je kunt natuurlijk die etalages aan het plein als schilderijen beschouwen, maar het zou natuurlijk veel meer huiskamergezelligheid geven als in de plinten van hun nieuwbouw met name horeca zou zitten, met leuke terrasjes op het plein.

Maar dat doet Klépierre natuurlijk niet, want die hebben net voor veel geld hun eigen huiskamer gebouwd. Namelijk die grote glazen doos over de, onder beton verstopte, singel. Zij hebben er geen enkel belang bij dat het Vredenburg hun kamer ensuite gaat worden.

Dan zijn er nog de marktkooplieden. Ook zij hebben geen belang bij gezellige of allureverhogende obstakels in hun openluchtwinkel. Kortom, u mag wel kiezen maar een fraaie fontein, die zo her en der al rondzingt, kunnen we wel vergeten. Hier geen plonsende voetbalsupporters als FC Utrecht weer eens een keer een aansprekend resultaat behaalt.

Wat die verkiezing gaat opleveren weten we natuurlijk nog niet, maar door vijf ontwerpen voor te leggen, is de kans dat er één voorstel de absolute meerderheid haalt, zo goed als uitgesloten.

Als ik gelijk blijk te hebben, zal altijd een meerderheid van de kiezers teleurgesteld raken. Dan zal voor het gekozen kunstwerk dus geen breed draagvlak zijn. Dat is jammer.

Overigens ben ik heel benieuwd hoeveel Utrechters daadwerkelijk mee gaan doen aan de volkspeiling.

Wat mij betreft mag men overigens het beeld van Trijn van Leemput, dat nu op de Nieuwe Kade staat, centraal op het Vredenburg zetten. Dat spaart geld en dan staat ze op de plek waar ze ooit haar vermeende plaats in de Utrechtse geschiedenis heeft verworven.

Als we Jan van Nassau op het Domplein kunnen verkassen, dan moet het verplaatsen van Trijn een fluitje van een cent zijn.

Wie doet er mee? Trijn op het Vredenburgplein, dat lijkt me nou een mooie publieksactie.