Nestorix - De D66-fractie in onze Utrechtse gemeenteraad maakt zich zorgen over het feit dat de gemeente van ons vraagt om op allerlei formulieren in te vullen of wij een jongen of een meisje zijn.

Eerlijk gezegd heb ik nog nooit bedacht dat dit een bezwaar zou kunnen zijn maar blijkbaar ben ik daar heel naief in geweest. Gelukkig dat de democraten zo goed aan ons denken. Wat gaat het die gemeenteambtenaren immers aan of een vraag gesteld wordt door een man of door een vrouw? Voor je het weet krijgen vrouwen andere antwoorden dan mannen. Zo iets in de trant van: “Hou je d’r buiten Cock” als een vrouw een vraag stelt. Dat mag natuurlijk niet gebeuren.

Zoals het hoort, krijgt de fractie per omgaande antwoord van het college. Wethouder formulieren, Kees Geldof, stuurt een keurige reactie, en wat blijkt? Wij hebben intelligente formulieren in deze stad. Via die formulieren krijgen wij een persoonlijk, automatisch gegenereerd antwoord, dat begint met Geachte mevrouw als we een v-tje hebben aangevinkt en met Geachte heer bij een emmetje.

Ze hebben uitgezocht dat we dat veel leuker vinden dan Geachte mevrouw/heer. De automatisering staat voor niets maar, zo meldt de wethouder, of dat intelligente systeem ook kan bedenken wat het moet doen als we het vakje m/v onbeschreven laten, dat is nog maar de vraag.

Ik zou het wel leuk vinden als een jolige programmeur iets zou laten genereren als: “Geachte muts/eikel, je ben vergeten een vakkie in te vullen, maar we doen niet lullig en je krijgt toch antwoord”.

Ik vraag me vooral af wat er nog meer automatisch gegenereerd wordt in die antwoordbrieven. De brief van de wethouder geeft het idee dat ze een stapeltje standaardantwoorden in de computer hebben gestopt die als een soort Haarlemmer Olie worden opgehoest. Meldingen over openbare ruimte, print antwoord: Wij hebben uw klacht ontvangen, dank daarvoor. Klachten over geweigerde financiële bijdrage, print antwoord: Wat was dat een leuk idee. Helaas krijgt u echt niets want de kas is leeg.

Laten we hopen dat er naast al die intelligente formulieren nog voldoende intelligente ambtenaren overblijven die beseffen dat een persoonsgerichte inhoud van een antwoord voor de meeste burgers belangrijker is dan een persoonlijke aanhef van dat antwoord.