Hans van Echtelt - Het is een emotioneel moment wanneer ik Henk Temming (91 jaar intussen) de hand schud in ‘zijn’ sportzaak die in het afgelopen weekeinde haar 65-jarig bestaan vierde.

Ik vertel hem dat ik zo’n zestig jaar geleden mijn allereerste voetbalschoenen bij hem kocht, het geld had ik verdiend met vakantiewerk.  ,,Toen hadden we alleen zwarte schoenen, het was wel een stuk overzichtelijker,’’ vertrouwt hij me met een knipoog toe. Ik kijk om me heen, zie al die uiteenlopende kleurrijke merken en kan Henk senior alleen maar gelijk geven.

Henk Temming. Foto: Jan Jansen

Het is op deze vrijdagmiddag in januari een in- en uitlopen van bekende voetbalfiguren op de St Jacobsstraat nummer 63. De eerst die ik tegen het lijf loop, is Koos van Tamelen die namens FC Utrecht van de partij is. Ook hij is van de voetbalgeneratie die nog niet gebukt ging onder de modegrillen van onze tijd. ,,Voetbalschoenen moesten vooral lekker zitten en functioneel zijn, de kleur was volkomen ondergeschikt,’’ weet Koos te melden. Hij moet waarschijnlijk nog wel eens glimlachen wanneer hij de al die jeugdspelers op Zoudenbalch ziet langs schuifelen met tattoos en al die andere eigentijdse modedingetjes.

Vervolgens stuit ik op Nico van Zoghel die in zijn DOS-periode in de sportzaak van Temming werkte. Het was de periode dat spelers nog niet automatisch ‘binnen liepen’ op financieel gebied en er dus gewerkt werd naast de voetballerij. ,,Ik heb hier een prettige periode beleefd, er was een goede sfeer in deze sportzaak, al was Henk senior best een strenge baas.’’ Het weerhoudt Nico er niet van om zijn vroegere ‘chef’ een hartelijke handdruk te geven en samen een heel plezierig gesprek te beginnen.

Ook Andries Nagtegaal is van de partij, de vroegere back van het kampioensteam van DOS uit 1958 die er ondanks zijn leeftijd nog jeugdig uitziet. ,,Altijd gezond geleefd,’’ vertrouwt hij me op samenzweerderige toon toe, als ik hem naar het geheim van zijn jonge uitstraling vraagt. We hebben het nog even over de verdedigers van tegenwoordig die het uiterst moeilijk hebben om als fatsoenlijke balafpakker te fungeren. ,,Ik zie nu backs lopen die schatten verdienen maar niet bij ons in de schaduw konden staan, van spelers als Martin Ockhuysen, Hans Kraay en noem maar op. Wat dat betreft ben ik echt te vroeg geboren.’’

Ik loop weer wat verderop een feliciteer eigenaar Roy van den Ham met het jubileum van zijn sportzaak, terwijl vader Dirk glunderend toekijkt. Ze zijn uiteraard blij met de grote opkomst en de complimenten die ze van allerlei kanten in ontvangst mogen nemen. Bij het afscheid nemen kijk ik nog even de St Jacobsstraat in richting Oudenoord. Want op een steenworp afstand staat het pand waar vroeger ijzerhandel De Wild was gevestigd. Hier heb ik destijds via vakantiewerk mijn centjes verdiend die ik aan mijn nieuwe Quick-voetbalschoenen besteedde, gekocht bij Temming. Het is al weer zestig jaar geleden, maar ik herinner het me nog als de dag van gisteren.