Nestorix - Afgelopen zaterdag mocht ik bij een feestje zijn op het Vredenburg. Sterker nog, ik mocht uitstappende buspassagiers toezingen.

Eindelijk stoppen de bussen weer op het Vredenburg. Nou ja, een deel van de bussen dan, want busreizigers uit de wijken in het noorden en noordwesten van de stad hebben pech. Voor hen gaan de deuren niet open, zelfs niet als de bus toch moeten wachten voor het stoplicht.

De wegen van het Bestuur Regio Utrecht en de gemeentelijke verkeersgoeroes blijven ondoorgrondelijk. Wat altijd mogelijk was, bleek  opeens niet meer haalbaar. Zelfs de gemeenteraad kreeg het niet voor elkaar om alle bussen terug te krijgen.

Aanvankelijk hadden de ambtenaren nota bene bedacht dat er geen enkele bus meer zou stoppen op het Vredenburg. Omdat een half ei beter is dan een lege dop, was er dus zaterdag een feestje, georganiseerd door een aantal ondernemers uit Wijk C. Voor hen was er alle reden om de vlag uit te hangen. Na jaren een bouwput voor de deur gehad te hebben, zijn ze eindelijk weer bereikbaar en stappen er weer potentiele klanten uit voor hun deur.

Toch was het een feestje met een maar. Je hoeft geen economie gestudeerd te hebben, om te kunnen bedenken dat de ondernemers in Wijk C in de afgelopen 7 jaar belangrijke schade hebben ondervonden van al het gesloop en gebouw voor de deur. Al bij de vaststelling van de definitieve plannen voor het Vredenburg, is door alle fracties in de gemeenteraad aandacht gevraagd voor dit te voorziene probleem.

Door de ervaringen met de schadecompensatie voor de ellende van de aanleg van de busbaan door de binnenstad, wijs geworden, vroeg de raad om een betere en vooral coulantere regeling voor de ondernemers aan het Vredenburg en omgeving.

Schadecompensatieregelingen zijn niet simpel. De ondenemer moet aantonen wat zijn schade geweest is. Als er een waterleiding springt en je zaak  staat een dag blank, dan mis je een paar dagen omzet en moet je misschien een deel van je inventaris en je handel  weggooien. Dat valt dat nog wel uit te rekenen.

Als je moet aantonen wat je inkomensverlies geweest is door de bouwput, waarbij er gedurende die zeven jaar ook nog eens een wereldwijde crisis heeft rondgespookt en een rookverbod in de horeca is afgekondigd, dan wordt het bijna ondoenlijk.

Volgens mij kun je er in dit geval alleen uitkomen door open en eerlijk met elkaar rond de tafel te gaan zitten. Daarbij moet de gemeente zich realiseren dat de aantrekkelijkheid van de stad mede bepaald wordt door een gezonde bedrijvigheid in de binnenstad en dat er zonder twijfel flink schade is geleden ten gevolge van de bouwput.

De ondernemers moeten zich bewust zijn van het feit dat het consumentengedrag sinds 2007 sterk veranderd is en dat niet alles valt af te schuiven op de bouwput. Ik ben heel benieuwd of dat gaat lukken, maar ik wil graag poen, poen,... komen zingen als het rond is.