De huur wordt te duur. Dat stelt de SP na een eigen onderzoek in het rapport Huur Te Duur dat dinsdag werd aangeboden aan wethouder wonen Paulus Jansen (SP).

De SP verzamelde in totaal 110 reacties en constateerde dat de gevolgen van de huurstijgingen voor veel huurders ernstig zijn. Volgens de partij is het gevolg dat kinderen niet meer naar sport of verjaardagen gaan, er toenemende druk is op schuldhulpverlening, zorg wordt gemeden, sociaal isolement toeneemt en er sprake is van verdergaande tweedeling.

SP-fractievoorzitter Tim Schipper zegt naar aanleiding van het rapport: “Je hebt er als SP al jaren voor gewaarschuwd, geprobeerd de PvdA recht te schoppen en wat al niet, maar als je dan de verhalen van de huurders hoort word je er stil van."

De SP roept op tot een stop op huurverhogingen voor gezinnen met een minimuminkomen en een huurmatiging over de hele lijn.

Hieronder een ingekort hoofdstuk uit het rapport Huur te Duur, alles lezen kan ook: klikhier.

Veel Utrechtse huurders hebben laten weten zich zorgen te maken over de toekomst. De huren blijven stijgen en het inkomen blijft achter. De huurtoeslag is niet altijd toereikend of mensen hebben er geen recht op.

Kopen is vaak geen optie, omdat het inkomen ook daarvoor niet toereikend is. Eén van de huurders die nu al 35% tot 50% van zijn inkomen kwijt is aan huur licht toe: “Dit jaar steeg de huur met 20 euro per maand. Ik weet dat de huur de aankomende 5 jaar ieder jaar omhoog gaat met een ongeveer net zo hoog bedrag. Dit baart mij zorgen, want in 2018 betekent dat dat er 100 euro meer huur betaald moet worden ten opzichte van het afgelopen jaar. De huur wordt zo hoog dat een hypotheek goedkoper uitkomt, echter is mijn inkomen niet hoog genoeg voor een hypotheek van die waarde.”

De SP belde toevallig aan bij een huurder die net op dat moment wegens de aanhoudende huurstijgingen via het internet op zoek was gegaan naar een andere huurwoning. Niet iedereen heeft helaas deze luxe. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat mensen bij verhuizing naar een nieuwe sociale huurwoning veelal geconfronteerd worden met een veel hogere huur dan ze al betalen.

Omdat kopen of verhuizen voor veel mensen dus geen optie is, is hun toekomst uiterst onzeker. Uit onderzoek van Aedes.nl is gebleken dat woningcorporaties in 2013 bij 6.980 huishoudens zijn overgegaan tot huisuitzetting. Dat is maar liefst 8% meer dan in 2012.

Zoals eerder is gemeld, zag woningcorporatie Mitros het aantal huurders met betalingsachterstanden zelfs met een derde toenemen. Dat mensen zich zorgen maken blijkt zeer goed uit de reacties die de SP heeft ontvangen.

Eén van de bewoners zag zijn huur in 2014 met 24 euro stijgen naar 640 euro. Er is geen recht op huurtoeslag en de energielasten bedragen een kleine 100 euro: “Ik maak me er soms erg zorgen hoe het over ongeveer 2 jaar is, of ik dan maar weer moet gaan kraken, een kamer moet gaan huren, of maar weer eens in mijn auto moet gaan slapen. Dat heb ik eerder ook gedaan als ik weer niets te wonen had. Ik wil dit niet weer. Ik kan gewoon niet ver vooruit kijken om wat op te bouwen met deze onrust.”

Deze meldingen staan dus helaas niet op zichzelf. In het rapport van de SP staan nog veel meer voorbeelden.