dB's is 20 jaar jong, en heeft nu al een legendarische historie. De lijst met bandjes die er oefenden op weg naar faam is lang: Racoon, Gers Pardoel, Spinvis en de Blue Grass Boogiemen zijn een paar van de namen.

Het CAB-pand aan de Cartesiusweg. Foto: googlemaps

De oefenstudio voor bandjes startte 20 jaar geleden aan de Jekerstraat met 6 oefenruimtes. Twee jaar later waren dat er al 8 en begon Studio Moskou haar eerste opnames met onder andere Orphanage en de symfonische metalband Within Temptation.

Na 9 jaar verhuisde dB's naar het CAB-gebouw naast Station Zuilen en kwamen er 9 oefenruimtes bij. Studio Moskou en geluid- en lichtbedrijf De Weergever verhuisden mee.

Op de nieuwe locatie werd ook een zaal ingericht voor liveoptredens van nationale- en internationale artiesten. Sindsdien organiseert stichting Ruis het hele jaar door kleinschalige optredens in genres die variëren van singer-songwriters tot beatmuziek, van postpunk tot hiphop en van black metal tot country.

Grootste oefenstudio-complex van Midden-Nederland

Inmiddels is dB’s sinds 1994 het grootste oefenstudio-complex in Utrecht en omstreken. In 17 goed verwarmde, geventileerde en geïsoleerde oefenstudio’s oefenen 7 dagen per week tientallen bands per dag.

Alle ruimtes zijn, op twee na, ingericht met kwalitatief hoogwaardige en goed onderhouden backline: Pearl SRX drums, Ampeg basversterkers en Marshall en Fender buizengitaarversterkers. Alle ruimtes beschikken over een zangversterker en Shure microfoons. Daarnaast zijn er (bas)gitaren, elektrische piano’s en bekkens te huur en worden alle andere benodigdheden zoals snaren, stokken, batterijen en oordoppen verkocht.

Circle J.

Muzikale broedplaats voor groot talent

Ook veel bands en artiesten die tegenwoordig (inter)nationale bekendheid hebben bereikt, vonden hun weg naar dB’s. Zo hadden Racoon, Gers Pardoel, Spinvis, Blue Grass Boogiemen, Dirk Scheele, Mark Foggo, Circle J, Ellen ten Damme, Blaudzun, Diggy Dex, GEM, Kensington en Kyteman dB’s een tijd als basis.

Wat dB's zo aardig maakt is dat ondanks het grote aantal oefenruimtes er een ‘huiskamersfeer’ hangt en is het daardoor een geliefde plek voor veel muzikanten en een broedplaats voor nieuw muzikaal talent.

Laura Buijs

-

Gratis repeteren: 30 augustus en 6 september

Om het 20-jarig jubileum van dB’s te vieren staan de oefenruimtes twee zaterdagen, 30 augustus en 6 september tussen 12.00 en 24.00 uur, voor iedereen gratis ter beschikking.

Ook nieuwsgierige mensen die nog nooit in dB’s zijn geweest, zijn welkom om te komen kijken.

Bands hoeven alleen maar een ruimte te reserveren en gitaren en drumstokken mee te nemen. Nagenoeg alle ruimtes zijn ingericht met  drumstel, (bas)gitaar-versterkers en een zangversterker. In alle ruimtes is bovendien WiFi, dus een songtekst is zo gevonden. Zoals altijd is de koffie en thee helemaal gratis en is er zelfs verjaardagstaart.

Bel om te reserveren voor het gratis oefenen op 30 augustus en 6 september naar: 030-2938209.