Journalist Louis Engelman doet verslag van de wijze waarop vastgoedavonturiers tientallen miljoenen euro's binnensleepten in een nieuw te bouwen Utrechtse wijk: de Merwedekanaalzone.

We zagen eerder dat Marcel Boekhoorn in één jaar tijd 14 miljoen euro winst maakte met de verkoop van grond in de Merwedekanaalzone, en dat Onyx Propco vorig jaar zijn bezit doorverkocht voor vermoedelijk miljoenen euro’s meer dan de aankoopprijs. Maar het kan nóg gekker.

Daarvoor nemen we het aangrenzende terrein in ogenschouw waarop voorheen de drukkerij Roto Smeets was gevestigd. Hier beginnen de cijfers werkelijk voor je ogen te dansen!

Deze zuil herinnert – hoewel nogal verstopt – aan de geschiedenis van drukkerij Roto Smeets. Foto: Ton van den Berg

Uit de achtereenvolgende koopaktes lees ik dat Roto Smeets zijn grond op 16 maart 2015 verkocht aan Aantjes Vastgoed BV (Nieuwegein) en Van Wijk Holding Nieuwegein BV. Beide firma’s kopen ieder een helft van het terrein. De totale koopprijs is 6,2 miljoen euro. Ik ga er dus vanuit dat Christiaan Van Wijk en Jacob Aantjes ieder 3,1 miljoen euro op tafel hebben gelegd.

Maar dan zie ik dat een jaar later - op 29 juli 2016 - beiden overeenkomen dat Aantjes zijn deel aan Van Wijk zal verkopen. Die intentie krijgt z’n feitelijke beslag op 15 december van datzelfde jaar. Tegen een ongelooflijke prijs: 10 miljoen euro. Huh? Dat is met bijna 7 miljoen euro wel een behoorlijke waardevermeerdering. In totaal zou Van Wijk dan 3,1 + 10 miljoen = 13,1 miljoen euro voor het terrein van Roto Smeets hebben betaald.

Vervolgens stellen we vast dat ook hij de grond maar één jaar in bezit houdt. Op 20 december 2017 kan weer een notaris in actie komen. Voor de mooie prijs van 26.489.000 euro wordt het gebied overgedragen aan OC Merwede-C CV, een combinatie van de bedrijven AM en Synchroon. Hier lijkt Van Wijk dus in korte termijn een winst van ruim 13 miljoen euro maken.

Over de achtergronden van AM en Synchroon lees ik dat AM BV een onderdeel is van de Koninklijke BAM Groep. Synchroon blijkt een groepsmaatschappij van de Stichting TBI (waarvan oud PvdA-Kamerlid en voormalig hoogleraar economie en publieke sector in Groningen Flip de Kam bestuurder is). Onder TBI hangen nog eens 176 dochters. Sinds kort is Synchroon verhuisd naar het WTC-gebouw aan het Jaarbeursplein.

Als we de afgelopen drie jaar overzien, dan kunnen we constateren dat het voormalig eigendom van Roto Smeets in die korte periode twintig miljoen euro duurder is geworden. En als we de drie percelen in dit deelgebied 5 van de Merwedekanaalzone samen nemen, is het onroerend goed sinds 2015 met 48,7 miljoen euro in waarde gestegen. Onwaarschijnlijke bedragen!

Morgen deel 8: Wat vindt de wethouder ervan?

Reageren? Klikhier!