Wethouder Margriet Jongerius vond het deze week niet gepast een nieuwjaarstoespraak te houden in TivoliVredenburg omdat daar even eerder op het Vredenburg/Smakkelaarsveld een 6-jarig kind was omgekomen bij een verkeersongeluk. 

De speech die zij klaar had is nu via de mail verspreid naar culturele instellingen. Hieronder de toespraak in zijn geheel.

Beste mensen,

Net als jullie ben ik een liefhebber van cultuur. Dat begint in mijn huis, waar ik word omringd door kunstwerken. Als ik vervolgens naar mijn werk fiets, zie ik de drie grote beelden in het Griftpark overal bovenuit steken. Ik kom langs het Volksbuurtmuseum in Wijk C en de ateliers die ik ken uit de atelierroute. Daarna fiets ik langs TivoliVredenburg, met de grote theepot er vlak achter. Op mijn kantoor krijg ik inspiratie van steeds wisselende kunst, die ik daar laat exposeren. En ik ga, met vele Utrechters, naar mooie voorstellingen en bijzondere evenementen.

Ik wil jullie allen dan ook hartelijk bedanken voor al het moois dat jullie het afgelopen jaar aan de stad aangeboden hebben. Kunst en cultuur verrijken Utrecht en haar inwoners. Ik neem graag mensen uit de stad mee naar een mooie voorstelling. Zo ging ik met Munir naar een voorstelling van de Nederlandse Bachvereniging, en met Theo en Martin van de Volksopera Ondiep naar Moeder ik wil bij de Revue.

Het belang van cultuur voor de stad kan ik niet genoeg benadrukken. Cultuur zit in alle haarvaten van de stad, laat mensen genieten en brengt je op andere gedachten. Cultuur is in de wijken, met grote en kleine initiatieven die de kracht in onze stad zichtbaar maken. Denk aan een festival als Gluren bij de buren, de opening van de Cereolfabriek, het STUT theater, de vele koren die de stad rijk is en de cultuurkaart in Overvecht: initiatieven die cultuur toegankelijk maken. Cultuur brengt mensen bij elkaar. Zo zat RASA laatst vol met jongeren bij de uitreiking van de Boks Awards. Dat kwam voort uit een samenwerkingsproject rondom rap, van o.a. jongeren cultuurhuis Kanaleneiland, jongerenzender FunX en de Stadsschouwburg.

Cultuur zet Utrecht ook landelijk en internationaal op de kaart. Het nieuwe TivoliVredenburg heeft veel lof en bezoekers gekregen, evenals de vele internationale topfestivals en evenementen die we als stad rijk zijn. We mochten in 2014 een record aantal bezoekers in onze musea ontvangen. Gaming wordt steeds groter in Utrecht, er ontstaan creatieve broedplaatsen in bijvoorbeeld Vechtclub XL en de Metaalkathedraal en we vonden een nieuwe locatie voor Kytopia. Cultuur zie je met de vele kunstwerken in de stad en via het gesproken en geschreven woord, van ons Dichtersgilde en het Literatuurhuis.

Ik zie dat Utrechters hiervan genieten en dat cultuur bijdraagt aan een gezonde stad waar we graag zijn. Niet voor niets is cultuur een belangrijke reden voor mensen om zich in Utrecht te vestigen. En dat geldt ook voor bedrijven. Cultuur versterkt onze economie, onze werkgelegenheid, een belangrijk onderwerp in 2015. Dat cultuur ook heel goed samen gaat met sport bewijst de Tour de France. Daar is zo’n interessant cultureel programma omheen ontstaan, dat ik trots ben om hier wethouder Cultuur te zijn. Zo heb ik al een voorproefje gezien van de Caravane d’Utrecht, waarbij performance, dans en muziek in een carnavaleske parade fietsend door de stad zal gaan. Dit culturele programma bewijst de creativiteit in onze stad vol tegendraadse denkers. Kunstenaars die de gevoelens in de maatschappij verbeelden en aan de kaak stellen. Een groot goed deze dagen.

Bij cultuur gaat het om creativiteit en artistieke eigenheid. Het brengt verbinding tot stand. Tussen verschillende sectoren, zoals economie en sport, en tussen mensen van verschillende achtergronden. Dat vind ik een enorme meerwaarde en ik zal er alles aan doen om deze onderlinge versterking verder te vergroten. Ik vind het belangrijk dat we ons focussen op die verbinding via mooie programmering, niet alleen via nieuwbouw en stenen. En dat we in Utrecht blijven investeren in een brede ondergrond, veel amateurkunst, én toptalent. Cultuureducatie legt hiervoor de basis. Cultuur is van ons allemaal, het is een beleving, een plek waar je thuiskomt. Het zit verweven in de grondbeginselen van de maatschappij en de stad. Daarom citeer ik graag Benjamin Barber, een bekende Amerikaanse theoreticus en politicoloog die de focus legt op steden en de rol van cultuur daarbij in het bijzonder.

“My suggestion is we change the subject! It’s time to start talking about cities. Urban areas are the place in which civilization and culture were born, the home of public spaces of culture and protest.”

2015 jaar is een spannend jaar voor ons allemaal. Jullie programmering en ontwikkeling blijven op volle sterkte en tegelijkertijd bereiden jullie je voor op het nieuwe cultuurconvenant. Ik vind het bewonderenswaardig hoe jullie de afgelopen tijd om zijn gegaan met de enorme bezuinigingen. De creativiteit die jullie ook in je bedrijfsvoering hebben laten zien is een voorbeeld voor andere sectoren in de stad. In 2015 gaat het borgstellingsfonds creatieve broedplaatsen van start, een lening die investering hierin mogelijk maakt en een stimulans is voor jullie initiatieven.

Zoals in het coalitieakkoord is afgesproken, ga ik links- én rechtsom het cultuurconvenant repareren en sta ik voor de wijkcultuurhuizen. Daar kunnen jullie me bij de voorjaarsnota van dit jaar op aanspreken. Ik wil jullie uitnodigen om jullie ideeën over de uitgangspunten van de cultuurnota 2017-2020 met mij te delen. Dat kan als we elkaar ontmoeten en dat kan ook via email, Twitter of Facebook. Want tijden veranderen, de rol van de overheid verandert, en de manieren waarop we samen de stad maken veranderen ook.

2015 wordt spannend, maar zeker ook een jaar waar ik naar uitkijk. Naar de verbouwde Stadsschouwburg, de opening van Castellum Hoge Woerd in Leidsche Rijn, de nieuwe entree van het Centraal Museum en naar de ruimte overal in de stad voor zowel amateurkunst als toptalent. Die verscheidenheid maakt Utrecht tot de unieke stad die het is. Ik kijk uit naar de zestigste verjaardag van Nijntje, naar het Nederlands Film Festival en nieuwe bioscoopzalen, naar de vele evenementen en festivals die weer georganiseerd gaan worden. Het is teveel om op te noemen, daarom is het geweldig dat we nu een goed overzicht hebben door de lancering van de Uitagenda Utrecht. Een initiatief van de Stichting Cultuurpromotie, dat steeds meer samenwerkt met Toerisme Utrecht. Zij zijn nu beiden gevestigd in het stadhuis, het huis van de democratie.

Net als jullie ben ik een liefhebber van cultuur. Ik ben trots op Utrecht en haar culturele sector en ik wens jullie allen een prachtig 2015. En ik zie u aanstaande zondag, op de eerste Culturele Zondag van dit jaar.

Margriet Jongerius

wethouder Cultuur