“Utrecht heeft ontzettend veel muziektalenten”

Door Anna Neeltje de Boer

Een jazz-zaal, popzaal, cross-overzaal en een kamermuziekzaal. Het Muziekpaleis in Utrecht moet volgens Lidy Ettema van de stichting Utrecht Muziek ‘Paradiso, de Melkweg en het Concertgebouw in één worden’. Zaterdag wordt TivoliVredenburg geopend, maar er zit meer muziek in Utrecht.

“Deze stad heeft zo ontzettend veel talenten", zegt Ettema. "Utrecht mag best een beetje trotser zijn. Het muziekklimaat is hier goed. We hebben verschillende opleidingen, zoals de Herman Brood Academie, het Utrechts Conservatorium en de Nederlandse Pop Academie."

Ettema onderstreept nog eens dat Utrecht een rijk bezit aan muziek kent. “We hebben veel grote internationale festivals. Mensen kunnen in Utrecht elke dag wel terecht voor een concert. En daarbij zeggen namen als Janine Jansen, Remy van Kesteren, Blaudzun en Eefje de Visser genoeg.”

Met Utrecht Muziek wil Ettema laten zien wat Utrecht te bieden heeft, meer dan het Muziekpaleis. En niet alleen de musici, maar ook de mensen achter de schermen. En die mensen wil ze met elkaar verbinden.

“Nu ben ik bijvoorbeeld bezig buitenlandse pers naar Utrecht te halen. Er komen vijfentwintig journalisten vanuit de hele wereld, van België tot en met China, hier naartoe. Ze krijgen een rondleiding in het nieuwe gebouw, gaan backstage en mogen  concerten bijwonen. Maar het is niet beperkt tot dat mooie gebouw. Ik ga ook met ze naar de jongens van Knalland in Kanaleneiland en de dB-Studio’s.” 

Bij Utrecht Muziek draait het dus niet alleen om de opening van het Muziekpaleis. De gemeente heeft 2014 ook uitgeroepen als muziekjaar. Ettema: “We willen laten zien wat Utrecht te bieden heeft. De opening van het Muziekpaleis is onze aanleiding, maar het is niet het enige waar het om draait. Dit weekend bijvoorbeeld staan er, met Fete de La Musique, zestien verschillende podia in de hele stad waarop concerten te zien en te horen zijn.”

Benieuwd naar de muzikale Utrechtse activiteiten, kijk op UtrechtMuziek.nl