Door Vera Born - Toen hij de straat over mocht steken van zijn moeder op zijn hele kleine fietsje, was hij eigenlijk al met hele andere dingen bezig. “Één, ik had dat stiekem natuurlijk al gedaan, en twee: was ik, symbolisch, al onderweg naar China. Ik wilde fietsen, ik wilde de wereld zien. Op spierkracht. Niet met de motor, niet met de auto. Gewoon met de fiets.”

En dat is wat Tim Cruijssen nu ook gaat doen. Eind februari vertrekt hij van onder de Domtoren richting Hong Kong. En dit gaat hij niet zomaar doen. Hij heeft een missie. Naast zijn passie voor fietsen heeft hij namelijk nog een andere passie: duurzaamheid.

Cruijssen studeerde Sustainable development energy sciences in Utrecht en wil hier nu meer mee gaan doen. “Het fietsen wil ik combineren met het bezoeken van duurzaamheidsprojecten en het bewustzijn van duurzame energie kweken. En daarnaast heel veel leren, mensen zien, culturen, dingen meemaken, ervaringen opdoen. En dit allemaal terugnemen naar huis om iets te kunnen doen aan global warming en energieproblemen.”

Elke dag wil hij negentig tot honderd kilometer fietsen. Voor Tim is het speciaal om deze reis op de fiets te doen. “De wereld wordt steeds kleiner: globalisering. Bijvoorbeeld door internet en door snelle vliegverbindingen. Hierdoor gaat ook veel informatie verloren. Door juist te fietsen kom ik op het platteland, in de hele kleine dorpjes, maar ook in de grote steden. En daar kom je niet door het vliegtuig te pakken en een bus naar het centrum. Door mijn wetenschappelijke achtergrond kan ik zien wat dat met energie doet.”

Vanaf Istanbul wordt het voor Cruijssen echt interessant, aangezien hij in Europa gestudeerd heeft. “Hier zijn de projecten bekend, de cultuur is bekend, de politiek is enigszins bekend. Vanaf Istanbul verandert dat. En dat is het deel dat ik interessant vind. Om te zien hoe landen, de bevolking en bedrijven omgaan met duurzame energie in landen anders dan de Europese Unie. Dus waar de politiek wat traditioneler is, waar de landen wat groter zijn, minder dichtbevolkt dan een land als Nederland. Het lijkt me interessant om dat te zien vanaf de fiets.”

Zelf is hij geen geboren Utrechter, maar toch heeft Utrecht een speciaal plekje in zijn hart. “Ik heb hier gestudeerd, mijn vrienden wonen hier en het is een ontzettend mooie stad.” Van onder de Dom vertrekken was dan ook een weloverwogen keuze. “Utrecht is erg vooruitstrevend wat duurzaamheid betreft. Er zijn veel projecten rondom duurzaamheid die hier nu worden uitgevoerd.” Dit betekent overigens niet dat Cruijssen vindt dat iedereen voortaan de fiets moet pakken. Zelf gaat hij namelijk op het eind van de trip ook gewoon met het vliegtuig terug naar huis.