Door Jim Terlingen

Het 114e struikelsteentje in Utrecht kwam vandaag op een veelbezochte straat: de Vismarkt. Daar woonde de joodse man Louis Trompetter (1897-1944). Zijn neef André Janning (83) legde de bijzondere steen op de geboortedag van Louis. Zeker 24 geinteresseerden waren hierbij aanwezig. Een bijzondere opkomst.

Louis Trompetter had sinds 1938 op Vismarkt 17 de zaak 'Het Zilverhuis', waarin hij deed aan in- en verkoop van gouden en zilveren voorwerpen en juwelen.

Hij ontkwam in de Tweede Wereldoorlog niet aan de dwang van de nazi's. Op 11 november 1942 kwam hij aan in kamp Westerbork in Drenthe. Vijf dagen later ging hij op transport naar Oost-Europa. Zijn overlijdensdatum is onbekend (juridisch bepaald op 31 maart 1944).

  

De laatste advertentie, 22 juli 1942, Utrechtse Courant

Het struikelsteentje voor Vismarkt 17. Foto: JT

Muntje - een bijzonder verhaal

In mei 2017 gaf ikzelf op Vismarkt 17 presentaties over Louis Trompetter tijdens de Open Joodse Huizen-route. Kort daarvoor sprak ik Ria Remkes. Zij woonde, net als ik, in haar jeugd op de Vismarkt. Haar oom en tante waren Wim en Nel Remkes, de buren van Louis ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Zij hadden op Vismarkt 16 de vishandel Van Engelen-Buter (ze hielden de naam van de succesvolle zaak aan). 

Terwijl Ria en ik praten over de Vismarkt en onze gedeelde geschiedenis, valt haar iets in. Ze heeft bij haar huwelijk, in de jaren zeventig, een gouden tientje gekregen van haar oom en tante dat verband houdt met de oorlog. Een joodse buurman had hen enkele waardevolle spullen in bewaring gegeven. Ik begrijp onmiddellijk wie de buurman is: Louis Trompetter.

Het gouden tientje van Louis, met (toevallig?) zijn geboortejaar: 1897. Foto: JT

Ria vond na enig nadenken dat, ondanks de betekenis die het muntje voor haarzelf had, het toebehoorde aan familieleden van Louis Trompetter. Deze familie heeft het gebaar heel erg gewaardeerd. Het is fysiek het enige dat over is van Louis. Ze hebben het muntje een mooie plek gegeven: het museum van Herinneringscentrum Westerbork.

Neef André Janning bevestigt de schenking aan Herinneringscentrum Westerbork. Foto: Edward Janning