Door Jim Terlingen - In de omgeving waar Truus van Lier de aanslag pleegde op een foute hoofdcommissaris van politie, is vanochtend een derde eerbetoon voor de verzetsstrijdster onthuld. In de Walsteeg heeft burgemeester Dijksma een muurgedicht afgemaakt door één van de letters in te schilderen.

Hanneke van Eijken van het Utrechts Stadsdichtersgilde maakte dit gedicht in 2020. Toen was het einde van de Tweede Wereldoorlog precies 75 jaar geleden. Ook Van Eijken schilderde een letter: een H, de beginletter van haar naam op de muur.

Hanneke van Eijken brengt met hulp van schilder Jos Peeters de letter H aan. Foto: JT

De eerdere twee eerbetonen voor Truus zijn een narcissenmonument (alleen in het voorjaar, sinds 2005) en een standbeeld (sinds 2022).

De gemeente Utrecht zette deze maand na toestemming van de eigenaar van de muur - Karel V - muurschilder Jos Peeters aan het werk om het gedicht aan te brengen. Peeters koos voor een spannende aanpak door de letters één voor één aan te brengen en verschillende kleuren te gebruiken. Hij liet de twee laatste letters over aan Dijksma en Van Eijken.

Muurschilder Jos Peeters bij het gedicht. Foto: Jim Terlingen

Leo Hollman van Karel V legde vandaag in een korte toespraak uit dat hij veel betrokkenheid voelt met wat er in de Tweede Wereldoorlog is gebeurd. Hij wees er onder meer op dat achter de muur waar nu het gedicht op is geschilderd, toen de bedden stonden van het Militair Hospitaal. 

Bij de onthulling waren ook leden van de familie Van Lier aanwezig. 

Michèle van Lier en haar verre oom Hans van Lier worden gefilmd. Foto: JT

80 jaar
Over een week is het 80 jaar geleden dat Truus van Lier met pistoolschoten een einde maakte aan het leven van Gerhard Kerlen (1890-1943). Om precies te zijn, was dat op vrijdag 3 september 1943. Ze wachtte op hem op de hoek van de Walsteeg met het Willemsplantsoen. Daarna maakte ze zich uit de voeten op haar fiets en reed toen door de Walsteeg. Dat melden getuigen uit die tijd.

Truus werd later die maand in Haarlem gepakt en stierf in het Duitse Sachsenhausen voor een executiepeloton. Ze was 22 jaar oud.

Truus' moeder
Eerder dit jaar maakte Hanneke van Eijken een gedicht voor de moeder van Truus van Lier, die ook in de oorlog omkwam. Dat las zij voor tijdens de struikelsteenlegging voor Derkje Wensink-van Lier, die twee jaar na die voor haar dochter plaatsvond. De gemeente Utrecht is van plan ook dit gedicht ergens in de openbaarheid te gaan tonen. 

Miek, zus van Truus (1), Derkje, moeder (2) en Truus (3) - foto 1 en 2: privéarchief Zegers de Beyl en 3: Utrechts Archief

Video
Zie en hoor hoe Hanneke van Eijken haar gedicht tijdens deze onthulling nog eens voorleest: