Door Jim Terlingen - Vrijdag 23 september gaat een bijzondere dag worden in Utrecht. Het Spaanse kunstcollectief Luzinterruptus tovert dan ter ere van het Internationaal Literatuur Festival Utrecht (ILFU) een straat in de binnenstad om tot een verlichte literatuurrivier. Eerder deden ze dat onder andere al in de wereldsteden New York (2010), Melbourne (2012) en Toronto (2016).

Welke Utrechtse straat men bedacht heeft, is nog niet bekendgemaakt. Wel dat het ILFU voor dit project 10.000 boeken zoekt. In alle filialen van Bibliotheek Utrecht zijn er daarvoor speciale grote boxen, waarin men ze kan doneren. Eventueel met een persoonlijke boodschap in het ingeleverde boek, gericht aan degene die het boek straks uit de kunstinstallatie meeneemt. 

Luzinterruptus is een kunstenaarscollectief uit Madrid dat projecten uitvoert in de openbare ruimte van steden om actuele problemen in de schijnwerpers te zetten.  

Via de kunstinstallatie ‘Literature vs Traffic' wil Luzinterruptus letterlijk en figuurlijk meer ruimte bieden aan fictie, op straat, midden in de stad. De installatie is ook bedoeld als een stil protest tegen de effecten van verkeer en vervuiling op het stadsleven, door lawaai en vervuiling te vervangen door woorden, gedichten, het ruisen van de bladzijden en zacht licht.

   

Meer over het ILFU-festival 2022