Door Jim Terlingen - Vanmiddag is in de noordkant van het Máximapark (vlakbij de Haarrijnseplas) in aanwezigheid van burgemeester Dijksma het bijzondere kunstwerk 'Ex Situ In Situ' onthuld.

Bij 'Ex Situ In Situ' (dat betekent 'van z’n plaats, op z’n plek') staan zes platanen centraal die in 2013 moesten wijken voor de bouw van de historische attractie DOMunder onder het Domplein.

De compositie van de bomen verwijst naar de Heilig Kruiskapel die op het Domplein stond. (In het plaveisel aldaar staat de kruisvormige omtrek van de voormalige kapel aangegeven - lees hier meer daarover).

In het kunstwerk in het Máximapark zijn ook 14 gotische ornamenten geplaatst die vrijkwamen bij de restauratie van de Domtoren. 

'Ex Situ In Situ' benadrukt de verbinding tussen de historische stad en de moderne uitbreiding. Je zou het kunstwerk kunnen zien als 'een groene kapel’, een sacrale plek in het park.

Burgemeester Dijksma met kunstenaar Paul de Kort (l) en Mirjam Schmull van Brokkenmákers. Foto: Juri Hiensch

Firma Brokkenmákers bedacht het concept voor dit kunstwerk. Zij regelde de financiering en liet beeldend kunstenaar Paul de Kort het idee uitwerken en uitvoeren. De Kort (1961) ontwierp in het Máximapark ook al De Samenloop. Hij heeft een indrukwekkend cv.

De ongeveer dertig vrijwilligers die elke week onderhoudswerkzaamheden uitvoeren in het park, ontfermen zich nu ook over 'Ex Situ In Situ'. Ze zijn verantwoordelijk voor het maaibeheer op en rond het kunstwerk.

Foto: Juri Hiensch

Meer over dit kunstwerk kunt u lezen op de website Kunst in de Openbare Ruimte.