Door Jim Terlingen - Kunstschilder Peter van Poppel, geboren in 1945, is de afgelopen week in zijn geboorteplaats Utrecht overleden. Volgende maand zou hij 78 jaar oud zijn geworden. Hij is gisteren gecremeerd. 

Van Poppels werk, waarvoor hij breed gewaardeerd werd, paste in de Utrechtse traditie van technisch hoogstaand realisme, gekoppeld aan humor en absurditeit. Hij maakte deel uit van een groep kunstenaars die geinspireerd raakten door het surrealisme zoals dat door Joop Moesman vanaf de 30'er jaren is ontwikkeld. 

Zijn werk is aangekocht door vele particulieren en door de gemeente Utrecht, het Centraal Museum, Museum Catharijneconvent Utrecht, de Stadsschouwburg in Amsterdam, Caldic Collectie Rotterdam, Instituut Collectie Nederland, de ING-bank en het Drents Museum.

Van Poppels schilderijen tonen vaak zoete en mysterieuze figuren. Ze zien er bijvoorbeeld uit als kinderen met een groot hoofd, een niet-passend lijf of met rooskleurige tint. Zijn werk ziet er modern uit, maar er zijn wel degelijk invloeden van oude meesters zoals Carel Farbritius en Rembrandt van Rijn.

De onderwerpen van Van Poppel lijken alledaags, maar als je ze beter bekijkt, zie je dat ze de werkelijkheid overtreffen. Hij werkte met veel oog voor details en altijd met (een subtiel gevoel voor) humor.

Van Poppels website

Molentjesbadpak (1990-1991)

Portret van Siem Vroom (1984)

Totemuseum (1981-1987)

In 1990 verscheen het boekje 'Beeldende kunstenaars in beeld' met portretten van Utrechtse kunstenaars, gemaakt door fotograaf Max Tosseram. Bij de foto van Peter van Poppel staat ook een citaat van hem:

"Elk kind tekent en schildert. Ik ben verbaasd dat zovelen ermee ophouden. Niet zij die blijven tekenen en schilderen zijn in mijn ogen de uitzondering, maar degenen die ermee stoppen."
 

In 1982 kwam bij Querido het boek 'Groot atelier' uit, genoemd naar een schilderij dat 'de samenvatting is van de kern van zijn oeuvre':

 
Peter van Poppel maakte in 1977 ook de omslag van de herdruk van 'De schuiftrompet' van de Utrechtse schrijver C.C.S. Crone:

De herdruk uit 1977 van 'De schuiftrompet' van C.C.S. Crone