Door Jim Terlingen - Dertien jaar geleden begon de in Utrecht wonende Sanne Bloem met het maken van een zelfgemaakte scheurkalender. Toen in een oplage van één (voor haar moeder). Inmiddels is het een product waar vele honderden mensen reikhalzend naar uitkijken.

De 2024-editie heeft als thema 'Buiten'. En een bijzonder voordeel: voor het eerst staat op de blaadjes de weekdag niet vermeld, hetgeen hem eeuwig bruikbaar maakt. En je kunt er zelfs ook nog blaadjes aan toevoegen.

Sanne heeft in deze kalender meer dan 70 verschillende makers (waarvan velen uit Utrecht) weten te enthousiasmeren om hun creativiteit te laten gaan. En zo zijn er weer ontzettend leuke en mooie tekeningen, verhalen, gedichten, opdrachten en grapjes te genieten.

De liefde voor het product straalt van de pagina's af. De vele details waaruit dat blijkt, zijn te groot in aantal om hier allemaal te vertellen. Alle scheurkalenders hebben twaalf pagina’s met kleur (een cadeau van de drukker, de Kopijwinkel) en ook twaalf handgeprinte pagina’s (afkomstig van Sannes printer). Elke kalender heeft, zoals gewoonlijk, ook een uniek buitenelement (ik ga niet verraden welke). En de voorpagina is gemaakt van papier op basis van gras uit bij-vriendelijke bermen. Enzovoort, enzovoort...

De prijs (20,24 euro) is te grappig om een serieuze hobbel te zijn. Zie hier als je je geliefde, je tante, je zoon of jezelf wilt verrassen (en ook fysiek te koop bij Kopijwinkel en Savanna Bay).

Bij twijfel doen.

De nieuwe zelfgemaakte scheurkalender

'Boterhammen mee' van Elsbeth Muilwijk