Deze kiek is gemaakt op: zaterdag 23 september 2023, rond 19.45 uur

Door: Ton van den Berg (foto's) en Jim Terlingen (tekst)

Waar? Op de rode loper voor de Stadschouwburg

Want? Gisteravond beleefde Utrecht de première van De Dans van Natasja, de nieuwe film van Jos Stelling, tijdens het Nederlands Filmfestival. Voorafgaand kwam vrijwel de hele ‘cast en crew’ en een clubje speciale genodigden over de rode loper voor de Stadsschouwburg. 

Jos Stelling (alle rode-loper-foto's: Ton van den Berg)

De acteurs die de hoofdpersoon Daantje spelen: Willem Voogd en Bram Reurink

Even later stonden de acteurs op het podium, waar Stelling ze kort aan het publiek introduceerde met enkele persoonlijke woorden. Alleen Loek Peeters, die in de film een grappige bijrol heeft, ontbrak. En na een minstens even zo grappige toespraak van de regisseur zelf, steeg de spanning: de film werd gestart. 

Jos Stelling voorafgaand aan de film in de Stadsschouwburg (foto: JT)

Wat vrijwel iedereen in de zaal na 102 minuten concludeerde: dit was een echte Stelling. Uniek. Geheel gefilmd in zwart-wit. Met humor, ontroering, vleugjes Van Warmerdam (aanwezig in de zaal trouwens), verwijzingen naar Stellings jeugd, liefde voor de Russische ziel, subtiele kritiek op de Russische samenleving, poëzie en niet te vergeten… het thema afscheid.

Als je het einde van de film hebt gezien, voel je dat Jos Stelling (78) het meent: dit is zijn laatste.

Alleen twee vrouwenrollen in de film krijgen echt diepere lagen. De eerste wordt door Hadewych Minis overtuigend vertolkt, maar mijn dromen werden vannacht vooral beheerst door de Russische Anastasia Weinmar (die deze dagen ten onrechte bijna overal ‘Weimar’ wordt genoemd, ook op de site van het NFF). Wát een prachtrol zet zij neer als Natasja.

Jeroen Wielaert belichtte haar prestatie trouwens ook al op Nieuws030 in deze mooie recensie.

Hadewych Minis

Anastasia Weinmar

Aanstaande dinsdag is de publiekspremière van deze film in Slachtstraat Filmtheater en op donderdag wordt hij daar nóg een keer vertoond. Op 11 januari 2024 gaat Stellings laatste echt in de roulatie.

We gaan trouwens nog van de Utrechter horen. In De Nuk zei hij dat hij van plan is een boek te gaan schrijven en er komt een documentaire (een cameraploeg is al een poosje actief met opnames).

PS: Dit is de trailer van 'De dans van Natasja':