Deze kiek is gemaakt op: zaterdag 3 juni 2023, 22.37 uur

Door: Jim Terlingen

Waar? Filmtheater en eetcafé Springhaver

Want? Hier hangt de filmposter al van de nieuwste film van de Utrechtse filmmaker Jos Stelling (77). Naar deze film wordt in het bijzonder uitgekeken omdat hij zegt dat het zijn laatste is.

'De Dans van Natasja' is een Duits-Nederlandse coproductie. De film vertelt het liefdesverhaal van een autistische jongeman met een Russische ballerina. Stelling zei daar eerder over: "Hij heeft nog nooit iets met een vrouw gehad en de ballerina met alle mannen die je maar kunt voorstellen. Het verhaal gaat over het niemandsland tussen die twee polariteiten. Het gebied van de kunst."

Over wanneer deze film precies uitkomt, is nog geen duidelijkheid. Naar ik - via via - verneem zou dat ergens na de zomer zijn. Elf jaar geleden, in 2012, kwam Stellings laatste film uit. Dat was 'Het meisje en de Dood', zijn 13e film.

Het uitkomen van de nieuwe film van Jos Stelling is Utrechts nieuws, niet in het minst vanwege de niet te onderschatten rol die hij in cultureel Utrecht speelt.

Stelling is eigenaar van drie mooie filmhuizen: Springhaver, Louis Hartlooper Complex en Slachtstraat. In 1981 richtte hij de Nederlandse Filmdagen op, waarvan hij vele jaren voorzitter en directeur was. Dit evenement is onder de naam 'Nederlands Film Festival' uitgegroeid tot een belangrijk Nederlands festival.

Jos Stelling is hiervoor door de gemeente Utrecht twee keer geëerd. In 2010 kreeg hij de Zilveren Stadsmedaille en in 1986 de filmprijs van de stad Utrecht (dat was toen nog een penning).

(JT)

Uitreiking van de penning in 1986 aan Jos Stelling door wethouder Pot. Foto: Utrechts Archief