In deze rubriek ziet u steeds een recent gemaakte Utrechtse foto (en soms meerdere).

Wanneer: zondag 18 september 2022, 12.40 uur.

Waar: het refectiehuis van Maria van Pallaes, Nieuwegracht 205.

Wat: het ‘community borduurproject’ Let's grow flowers, not walls van kunstenares Jolanda Schouten is neergestreken op hoek Nieuwegracht-Agnietenstraat. Tot en met dinsdag 20 september is daar dagelijks een vrije inloop. En daarvan wordt gretig gebruik gemaakt.

Een jaar geleden begon Schouten met borduren met de kinderen en hun moeders en vrouwen van het AZC in Utrecht en sindsdien neemt deze kunstvorm een steeds grotere plek in in haar bestaan. “Borduren is een taal, verbonden aan een cultuur, je identiteit. Van alle windstreken”, zegt ze. 

De Jordaanse Fatima Abbadi in haar masterclass vandaag. Foto: Jim Terlingen

Deze zondag was er in het refectiehuis een masterclass van de Jordaanse Fatima Abbadi die in Capelle aan den IJssel woont. Vrouwen en interculturele dialoog vormen een rode draad in haar projecten, zoals de borduurateliers die ze heeft opgezet voor vluchtelingenvrouwen in Nederland of haar onderzoek naar vrouwelijke borduurtradities van een christelijke gemeenschap in Noord-Irak.

Het is een wereld die in Utrecht in de dagelijkse nieuwsstroom amper aandacht krijgt, maar gezien het verbindende karakter in onze samenleving wel verdient. Mooi om er via de kunstmanifestatie CareFull en in het kader van Utrecht 900 mee in aanraking te komen.

Meer over kunstenaar Jolanda Schouten: www.jolandaschouten.nl
Tip: op 1 en 22 oktober borduurt ze in de hal van de Centrale Bieb

Door: Jim Terlingen