Door Raymond Taams - Deze week werd bekend dat de restauratie van de Domtoren zo’n veertig miljoen euro duurder uitvalt dan gedacht. Omdat gemeentebestuurders steeds vaker spreken over het Berlijnplein in Leidsche Rijn als ‘het nieuwe stadshart’ van de gemeente Utrecht, is het wellicht verstandig om de Caravantoren die daar deze maand staat tot het nieuwe stads-icoon te bombarderen.

Sinds de Caravantoren tijdens Culturele Zondag op 3 september werd geopend door wethouder Kees Diepeveen, zijn er al veel bezoekers langsgekomen om de vrolijk beschilderde caravans te bewonderen. De Utrechtse kunstenaar Pet van de Luijtgaarden is het brein achter deze installatie, die nog tot en met aanstaande zondag naast de rode Cinemec-bioscoop staat.

De caravans zijn stuk voor stuk kleine mini-museumpjes. Omdat Pet naar eigen zeggen gefascineerd is door de veelheid aan spullen in onze wereld, verzamelt hij verzamelingen. Die verzamelingen variëren van knuffels tot cassettebandjes en in iedere caravan is zo’n collectie uitgestald. Ook zijn er op zondagen gratis workshops bij de Caravantoren.

Afgelopen zondag leerde een wetenschapper van de Universiteit Utrecht bijvoorbeeld aan een caravan vol bezoekers hoe ze gelukkig kunnen worden. Gezeten in kleermakerszit op de grond in Pet’s grootste caravan maakten de cursisten driftig aantekeningen over ‘De zeven sleutels tot geluk’. Buiten werd er tegelijkertijd geacteerd en gedanst bij andere workshops.

Het wordt prima nazomerweer dus de afsluitende vega-barbecue van aanstaande zondag moet wel een succes worden. De gemeente heeft subsidie beschikbaar gesteld om van het Berlijnplein een enorme expositieruimte te maken. Gedachte daarachter is natuurlijk dat het gloednieuwe plein tot leven komt en dat stadsbewoners elkaar gaan ontmoeten. Ja, allemaal van uw belastingcenten en dat is maar goed ook want anders zit u ook maar te lummelen in uw tuin of achter uw laptop. Hop, schoenen aan en allemaal naar het Berlijnplein dit weekend!