Iedere maandag en donderdag schrijft steeds een andere Utrechter op Nieuws030 een persoonlijk verhaal over een kunstwerk dat ergens in onze stad in het openbaar te zien is. Lees hier meer over deze serie. Dit is deel 13 in 'de Utrechtse beeldengalerij'.
   

Door Vincent Oldenborg

In de tijd dat ik heel Utrecht afstroopte om onderwerpen te vinden voor plaatjes met een haiku over Utrecht, kwam ik het beeldje “de Denker” tegen op de Maliebaan. Een figuurtje dat mij in gedachten terugvoerde naar mijn jeugd.

Ik ben geen kunstkenner, maar het beeld riep bij mij een associatie op met Karel Appel. Dat kwam zo. Als kind nam mijn vader, die naast ijzersmelter op de Demka ook verdienstelijk kunstschilder was, mij elke herfstvakantie mee naar een museum ergens in Nederland.

Het zal in 1960 geweest zijn, dat het Stedelijk Museum in Amsterdam aan de beurt was. In de koffiekamer was door Karel Appel een muurschildering aangebracht. In mijn ogen een kleurige verzameling van wezentjes die ik ook zou hebben kunnen maken.

Mijn vader zag mij kijken naar het kunstwerk en kon blijkbaar mijn gedachten lezen want hij zei: ”Nu denk jij dat je dat ook kunt maken en waarschijnlijk heb je nog gelijk ook, maar hij heeft het niet alleen gemaakt maar ook bedacht en dat maakt hem een kunstenaar”. Mijn eerste les op weg naar de waardering voor scheppende creativiteit die mij altijd is bijgebleven. 

Wie de werken van Appel uit de jaren vijftig bekijkt, zal ongetwijfeld de overeenkomsten met dit beeld, in 1951 gemaakt door Lotti van der Gaag, opvallen. Op zich is dat niet zo vreemd want Van der Gaag studeerde in Parijs ontmoette daar leden van de Cobra-groep waar ook Appel deel van uit maakte.

Wie daar wie heeft geïnspireerd weet ik niet, maar de overeenkomst is voor mijn gevoel te groot om toevallig te zijn. Overigens is Van der Gaag nooit lid van Cobra geweest. Het schijnt dat Corneille, een prominent lid van Cobra, dat heeft tegengehouden.

De Utrechtse openbare ruimte bevat heel veel mooie beelden die ontroeren, imponeren of tot denken aanzetten. Voor mij is “De Denker” waardevol als een blijvende verwijzing naar een fijne jeugd met een creatieve vader.
 
Vincent Oldenborg, oud-raadslid Leefbaar Utrecht

 
PS. Meer lezen over dit kunstwerk kan hier (gemeente Utrecht). 

PS2. Op deze locatie staat dit kunstwerk (Google Maps).

PS3. Vincent Oldenborg, was tussen 1970-2001 werkzaam bij de faculteit Diergeneeskunde (UU) en tussen 2001-2014 gemeenteraadslid voor Leefbaar Utrecht, later: Stadspartij Leefbaar Utrecht.

PS4. Een overzicht van alle Maliebaan-beelden (Wikipedia)

PS5. Meer lezen over De Denker van Rodin kan onder andere hier (Wikipedia).

  
Hier is deel 14 met de keus van reflexzonetherapeute Ruta Puylaert.

Hier leest u de vorige aflevering in deze serie.

En hier een overzicht van alle bijdragen.