Iedere maandag en donderdag schrijft steeds een andere Utrechter op Nieuws030 een persoonlijk verhaal over een kunstwerk dat ergens in onze stad in het openbaar te zien is. Lees hier meer over deze serie. Dit is deel 12 in 'de Utrechtse beeldengalerij'.
   

Door Geneviève Waldmann

Dagelijks loop ik van huis naar mijn werk en vice versa in Utrecht. Ik kom al jaren langs de mooiste beelden van de stad. Anne Frank bij het Janskerkhof, waar altijd verse bloemen liggen. Het statige beeld van Wilhelmina in het Wilhelminapark, de badende vrouwen op het Lucas Bolwerk, het kordate marktvrouwtje op de Vismarkt en de imposante beeldengroep met drie mannelijke figuren in het Griftpark.

Op de hoek van de Oudegracht en de Van Asch van Wijckskade is een lommerrijk pleintje met een klein beeld van konijn op een sokkel: Nijntje. Nijntje is een personage van illustrator, schrijver en grafisch ontwerper Dick Bruna (1927-2017). Dick Bruna woonde en werkte in Utrecht. Hij tekende en schreef 32 boeken over Nijntje. Zijn boeken werden in meer dan vijftig talen vertaald.

In Utrecht kun je op verschillende plekken herinneringen aan Dick Bruna en Nijntje tegenkomen. Er is een Dick Brunasingel, er is Het Huis van Dick Bruna, een deel van het Centraal Museum, dat geheel gewijd is aan de werken van de Utrechtse kunstenaar. Er is een Nijntje-stoplicht in het stadscentrum en op de Jeruzalemstraat lijkt het of Nijn kiekeboe speelt vanachter de deur waar ooit Dick Bruna’s atelier was. En er is dus een heus Nijntje Pleintje waar een tweedimensionaal beeld van het beroemde meisjeskonijn staat.

Vóór coronatijd kwamen er hordes Japanners kijken naar Miffy, want zo heet ze in het Engelse en Japans. Nu is het pleintje een oase van rust. Het is er mooi groen met veel bloemen en het plein wordt omzoomd door prachtig opgeknapte Utrechtse huizen. Marc Bruna, de jongste zoon van Dick Bruna ontwierp het beeld: een plat beeld met twee openingen voor de ogen, waar het licht prachtig doorheen valt.  

Ook ik ben opgegroeid in Utrecht en las op de kleuterschool al over de avonturen van Nijntje. Ik werk sinds 1990 als uitgever en ben 30 jaar geleden in het boekenvak begonnen als uitgever van Dick Bruna. Ik werkte een aantal jaren met hem samen en kende in die tijd alle Nijntjeboeken uit mijn hoofd.

Ik bewonderde hem vooral als illustrator. Dick Bruna wist met ogenschijnlijke simpele lijntekeningen en primaire kleuren een fantasiewereld voor de allerkleinsten te realiseren. Die periode van samenwerken ligt alweer meer dan 25 jaar achter mij, maar als ik langs het Nijntje Pleintje wandel en het beeld zie van het lieve konijntje komen al die herinneringen uit die bijzondere tijd weer boven.
   
Geneviève Waldmann, directeur uitgeverij

PS. Meer lezen over dit kunstwerk kan hier (gemeente Utrecht) 

PS2. Op deze locatie staat dit kunstwerk (Google Maps)

PS3. Geneviève Waldmann is al meer dan 30 jaar werkzaam in het boekenvak. Sinds 2018 is zij algemeen directeur van Veen, Bosch & Keuning Uitgeversgroep in Utrecht. Daarnaast is zij bestuurslid van Het Literatuurhuis, bekend van International Literature Festival Utrecht.

PS4. Dit is de officiële site van Nijntje en dit die van het Nijntje museum.

PS5. Hier en hier en hier werd op Nieuws030 eerder over Dick Bruna en Nijntje geschreven.

   
Dit is deel 13 in deze serie met de keuze van oud-raadslid Vincent Oldenborg.

Hier leest u de vorige aflevering in deze serie.

En hier een overzicht van alle bijdragen.